Jegybanki pénzszórás: félmilliárdot nyerhetett az épület eladója

Jegybanki pénzszórás: félmilliárdot nyerhetett az épület eladója

Büntetőügy lehet a jegybanki alapítványok „urambátyám” világából. Újabb ellenzéki párt tett feljelentést a nepotista támogatási gyakorlat miatt. Szakértők szerint nem lehet megmondani, hogy a budai ingatlanvásárlásokkal az alapítványok jó üzletet csináltak-e vagy sem.

Az Úri utca 72. szám alatt álló épületet a Magyar Nemzeti Bank építtette át a Horthy-korszakban. A háború után a Magyar Villamos Művekhez, majd a Budapesti Elektromos Művekhez került a 800 négyzetméteres ingatlan. Már a 90-es évektől eladó volt. Erről kérdeztük Boross Norbertet, az Elmű–EMÁSZ szóvivőjét:

– Az épület a háború előtt épült, az összes többi épülettel együtt a vállalat tulajdonában volt mind a privatizáció előtt, mind utána. A 70-es évektől gyakorlatilag semmilyen tevékenység nem folyt benne, de jelentős fenntartási költséget igényelt, így 2004-ben a vállalat eladta egy ingatlanfejlesztőnek.
– Azt lehet tudni, hogy mennyi volt ennek az eladási ára?
– Nyilván a két fél közös hozzájárulása kéne ehhez, én egyoldalúan nem mondhatom meg.

Az épületet akkor megvásárló kft. nem járhatott rosszul, hisz 800 millió forintot kapott az ingatlanért a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványtól, több forrásból azonban úgy tudjuk, hogy 2004-ben mindössze 300 millió forintot adott érte, vagyis az üzleten félmilliárd forintot nyert.

A jegybanki alapítvány 2015 januárjában vette meg az épületet, amely alatt pincerendszer húzódik. Az ingatlanban a napokban vitte körbe a sajtót az alapítvány elnöke. „Ha most megnézik, már 150 millió forinttal többet is ér maga az épület a vételi ár óta” – fogalmazott Csizmadia Norbert.

Ingatlanszakértők sem tudják megmondani, hogy az adásvételen az eladó magáncég vagy a jegybanki alapítvány nyert-e.

„A piac sajátossága, hogy bizonyos esetekben extrém alul- vagy túlértékelések vagy alá-fölé fizetések történnek. Ha valakinél nincs vevő, nincs érdeklődő, akkor annak kell eladni az ingatlant, aki bármilyen méltányolható összeget fizet érte. Ez azokon a területeken van, ahol nincs piac, nem likvid a piac, nincsenek érdeklődők, nincsenek vevők. De ha a Várról, a Vár környékéről beszélünk, akkor bizony a másik végletet kell nézzük: nagyon sok érdeklődő van jelen a piacon, vagy az érdeklődők mind olyan cégek, intézmények, amelyek hatalmas árat is képesek fizetni egy jó lokációért – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.

Az egyik baloldali kis párt szerint a jegybanki alapítványok szórják a közpénzt.

„Az, hogy a Magyar Nemzeti Bank romos házakat, kúriákat vásárol közpénzen, elképesztő nagy luxus, elképesztő nagy pazarlás, hiszen közben az egészségügyben kórházak vannak romokban, az oktatásügyben pedig iskolák vannak romokban, az ápolók a létminimum alatt keresnek, a tanárok nagyon keveset keresnek, és halálra dolgozzák magukat, ha valamire kell közpénzt fordítani, akkor az ez és nem Matolcsy Györgynek az urizálása” – fogalmazott Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja.

A Párbeszéd Magyarországért hanyag kezelés és csalás gyanújával feljelentést tesz azokra a sajtóhírekre hivatkozva, amelyek szerint az MNB alapítványai a jegybankelnök milliárdos unokatestvérének gazdasági érdekeltségeit is kitömték pénzzel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »