Jegesedésre, szmogra és erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok

Jegesedésre, szmogra és erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok

Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.
POZSONY. Erős szélre, jegesedésre, áradásra és a levegő minőségének romlására figyelmeztet a

A szombat estétől várható viharos szél és széllökések a Pozsonyi, Szenci, Bazini, Nagyszombati és Poprádi járásokban helyenként a 65-70 km/h sebességet is elérhetik.

Az 1 500 méter magasan lévő hegyekben, főként a Námesztói, Alsókubíni, Zsolnai, Liptószentmiklósi, Poprádi és Breznóbányai járásban szintén erős szélre kell számítani. A helyenkénti széllökések akár a 110-135 km/h sebességet is elérhetik. Némileg erősebb széllel kell számítani a tátrai hegygerinceken, ahol akár a 135-165 km/h sebességet is elérheti. Ezért a nevezett térségben a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SMHÚ) első, illetve másodfokú figyelmeztetést rendelt el.

A szakemberek a jegesedésre is felhívják a figyelmet, főként Közép- és Kelet-Szlovákiában. Szlovákia keleti régióiban, a Tőketerebesi és Nagymihályi járásokban árvízveszély is kialakult, a nevezett térségékben elsőfokú árvízvédelmi figyelmeztetést adtak ki.

A levegő minőségének romlása főként Jolsvát (Jelšava) és környékét sújtja. A térségben szmogriadót rendeltek, mely a visszavonásig érvényben marad.

Felmelegedés várható

A szenteste csupán Európa északi részén, Skandináviában és Oroszországban lesz fagyosabb, idehaza egyelőre nincs kilátásban jelentősebb lehűlés. Nyugati irányból meleg levegő áramlik térségünk felé, mely holnap a keleti országrészeket is eléri. Az ECMWF modell szerint szenteste fagyokra csak Skandináviában, illetőleg Oroszország európai részén lehet számítani. Holnap Közép-Európában a hőmérséklet 5-10 Celsius-fokig emelkedik.

Az ENS modell szerint a decemberi meleg 25-én Breznóbányán tetőzik, 1 500 méter magasságban + 5 Celsius-fokot jeleznek a meteorológusok. December 28. után ismét lehűlés várható.

A GEFS előrejelzések szerint december 24-28. közötti öt napban melegebb lesz, mint ami decemberben megszokottnak számít, a hőmérséklet 3-6 Celsius-fok körül alakul, ami Európa-szerte jellemző lesz. Lehűlés a karácsonyi ünnepeket követően, december 28. és 2018. január 2. között sem igazán várható, nemcsak idehaza, de Európa többi országában sem.

Az év fordulójáig viszont még van néhány napunk, s addig sok minden történhet. Mindenesetre, Európában az elkövetkező napokban a megszokottól eltérő melegebb időjárás uralkodik majd, jelentősebb lehűlésre egyelőre nincs kilátás. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »