Javulást hozhat a Down-szindrómások állapotában a zöld tea

Spanyol tudósok vizsgálatának előzetes eredményei szerint kognitív stimulációval kiegészülve javíthatja a Down-szindrómások agyi tevékenységét a zöld tea egyik összetevője.

A The Lancet Neurology brit tudományos folyóiratban kedden megjelent tanulmányukban leírták, hogy az egy évig tartó klinikai tesztek eredményeként jelentősen javult a résztvevők érzékelő- és emlékezőképessége.

“Ez az első alkalom, hogy hatásosnak bizonyult a kognitív képességeikre irányuló kezelés” – írták az Instituto Hospital del Mar de Investigaciones Médicas (IMIM) és a Centro de Regulación Genómica (CRG) tudósai, akiknek eredményeit a kutatástól független szakemberek is sokat ígérőnek tartják.

Mások viszont óvatosságra intve arra figyelmeztettek, hogy a Down-szindrómás betegek esetében nehéz mérni az intellektuális képességek javulását.

A barcelonai szakemberek a zöld tea epigallokatechin-gallát (EGCG) összetevőjének tulajdonítják a kedvező hatást. Az EGCG javítja az agyban lévő idegsejtek együttműködését.

A vizsgálatba 84, 16 és 34 év közötti Down-szindrómást vontak be, a csoport egyik fele a kognitív stimuláció mellé ECGC-t tartalmazó, a másik fele viszont az összetevő nélküli készítményt kapott.

Egy év után az első csoport tagjai jelentősen jobban emlékeztek szavakra és képekre és jobban tudtak alkalmazkodni környezetükhöz. A pozitív hatások fél évvel a tesztek után is észlelhetők voltak.

A tanulmány egyik vezető szerzője, Mara Diersson hangsúlyozta, hogy a készítmény semmi esetre sem gyógymód a Down-szindrómára, de javíthatja a betegek életminőségét.

A Down-szindróma hozzávetőleg minden ezredik embert sújt. A 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre, értelmi fogyatékossággal jár és különféle testi rendellenességekkel társulhat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »