"Javítsák meg a gyermekemet!" – Iskolapszichológus szolgálatban

"Javítsák meg a gyermekemet!" –  Iskolapszichológus szolgálatban

„Már nem tudjuk, mit kezdjünk vele!”, illetve „Mi mindent megadtunk neki!” – ez a két mondat, amely a leggyakrabban elhangzik a szülők részéről, ha gyermekeikkel gondok akadnak az iskolában, a közösségben. Többen azt sem értik, milyen gondja lehet egy fiatalnak, akinek – a felnőttek szerint – „mindene megvan”. Paltán Enikő háromszéki iskolapszichológussal folytatott beszélgetésünk során többek között erre kerestük a választ.

Tizenöt éves távlatban elmondható, hogy az elmúlt esztendőkben megnőtt azon szülők száma, akik igénylik az iskolapszichológusi segítséget, a hétköznapi pszichológia a szülőkhöz is eljutott. Nyitottság van, ám még mindig nem olyan arányban, amilyenre szükségük lenne a gyerekeknek. Még érvényben van az a felfogás, hogy a pszichológus „javítsa meg” a gyermeket, lehetőleg minél hamarább és tartósan. Nehezebb viszont együttműködésre bírni a feleket.

– Fontos megérteni, hogy a gyerek, illetve a viselkedése csak tünet – vallja Paltán Enikő. – Napjainkban egyre több szülő dönt a válás mellett, egyre több a diszfunkcionális családi háttér. A válást kisebb életkorban nehezebben értik meg a gyerekek, netán a szülők sem találják meg a megfelelő módot a tények közlésére – elemezte a problémákat a pszichológusnő, kiemelve, hogy van példa olyan elemi osztályra is, ahol azon diákok vannak többségben, akiknek elváltak a szülei.

A módszeres „kegyetlenkedés”, a kortársak zaklatása V–VIII. osztályban jellemző probléma, ám ez is drasztikusabbá vált az utóbbi években. Régebb nem volt ennyire szélsőségekig elmenő az efféle viselkedés. Manapság a médiából is omlanak az erőszakos jelenetek, illetve a zaklatás avirtuális térben, közösségi oldalakon folytatódik, és akár tragikus kimenetelt is ölthet.

– A kirívó eseteket gyermek­pszichiáterrel közösen követjük, illetve a tanácsadás gyógyszeres kezeléssel is kiegészül. Ha egy fiatalnál a legkisebb jelét is látom annak, hogy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak, beszűkült a gondolati és érzelemvilága, pszichiáterhez, a szülőkhöz fordulok, és javasolom a mihamarabbi szaksegítség-igénylést. Nem szabad ebben az állapotban tartani a fiatalt. Ha a legbanálisabb helyzetben is elhangzik a részéről az öngyilkosság szó, eziránti szándék, azt komolyan kell venni. Ilyenkor a realitáshoz való viszonya szélsőséges, túlreagálhat másoknak hétköznapinak tűnő dolgokat is – fejtette ki a pszichológus.

Tény továbbá, hogy az intim higiéniával, érintőlegesen a szexuális kérdésekkel kapcsolatos felvilágosítások célcsoportja már „lejött” ötödik osztályos korig: felgyorsult a fejlődés.

– Iskolán belül is zajlik felvilágosítás, ám mindig lenne hely többnek is, hogy ilyen témákat közösen dolgozzunk fel. A gyerekek az internetről időnap előtt tesznek szert olyan információkra, amikhez még nincs meg az érzelmi érettségük. Kérdés, hogy miként találkozik először a szexualitással a fiatal lány, fiú: a pornófilmeken keresztül-e, vagy a szülei mesélnek erről. A szülőknek résen kell lenni, és akkor beszélni a szexualitásról, amikor a gyermek jelzi az igényét – összegezett Paltán Enikő.

Tinca Teddy
Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »