Javasolják a mobiltelefonok, tabletek iskolai használatának betiltását

Javasolják a mobiltelefonok, tabletek iskolai használatának betiltását

A mobiltelefonok, tabletek modern világunk szerves részét képezik, a jelenlétük önmagában természetes, sőt, számos pozitív hozadékkal jár. Gondot okoz viszont, ha mindezek használata már jelentősen befolyásolja a gondolkodást, uralja a viselkedést, és veszélyezteti a testi és lelki egészséget. A függőség kialakulásának szempontjából a legveszélyeztetettebbek a gyerekek és a serdülő korosztály.

Ezért az ellenzéki OĽaNO parlamenti képviselői javasolják az elektronikus eszközök, főként a mobiltelefonok és tabletek iskoláskorú gyermekek általi használatának betiltását az iskolákban a tanítás ideje alatt, s a parlament közelgő 43. ülésén beterjesztik az oktatási törvény erre vonatkozó módosító javaslatát. A tiltás nem lenne kategorikus, az ide vonatkozó kivételeket közvetlenül a javaslat tartalmazza.

„Az elektronikai eszközök iskolában való használata javasolt betiltásának oka, hogy főleg a mobiltelefonok teljesen uralják sok ember életét, s a legveszélyeztetettebb korosztályt a gyermekek és a serdülők alkotják. Sokan közülük betegesen függnek a mobiltelefon, tablet használatától, a tartalmak állandó kényszeres ellenőrzésétől“ – indokolták a módosítás beterjesztését a javaslattevők, hozzátéve, hogy ez általánosan tapasztalható jelenségnek számít világszerte.

Hírdetés

Tény, s erre a szakemberek is figyelmeztetnek, hogy a technológiai újítások egy olyan új, globális kultúrát eredményeztek, amelyben az idő, a tér, a határok, és még az ember egyedisége is új értelmet nyer. A modern eszközök megváltoztatták társas kapcsolatainkat azáltal, hogy a virtuális tér nem teszi lehetővé a hiteles, a személyes kommunikációhoz hasonló megnyilvánulást és kapcsolatteremtést. A mai gyerekek átlagosan kilencévesen kezdik el használni a világhálót.

Mindannyiunk számára ismerős a kép, gyermekek csoportja, akik ahelyett, hogy egymással játszanának, beszélgetnének, sportolnának, a mobiljukba, vagy a táblagépükbe mélyednek, azon játszanak, vagy az internetet böngészik. S teszik ezt legtöbbször minden ellenőrzés nélkül.

A kamaszkor elsődleges feladata a szocializáció és az identitáskeresés. A közösségi oldalak lehetőséget adnak az ismerkedésre, új kapcsolatok kialakítására is, amely kapcsolatok ráadásul az anonimitás miatt gyorsabban mélyülhetnek. Így ezek az oldalak megteremthetik a közösségi élmény és a csoporthoz tartozás kétes illúzióját. Az online szerepjátékok és a közösségi oldalak lehetőséget adnak a serdülőknek arra, hogy a sajátjuktól eltérő személyiségjegyeket vegyenek fel, magukat másnak állíthassák be. Ennek pedig hosszú távon komoly veszélyei vannak, nem beszélve arról, hogy teljesen háttérbe szorul az élő kommunikáció, a mozgás, a sportolás, s mindazon tevékenység, melyre az egészséges fejlődéshez szükség van.

De nemcsak a gyermekpszichológusok hívják fel a figyelmet ennek a jelenségnek a veszélyeire, hanem a szemorvosok is, akik arra figyelmeztetnek, hogy a mobiltelefon és a tablet mértéktelen használata rövidlátás kialakulásához vezet, mert a gyerekek közelről és hosszasan, órákon át nézik ezeket. A monitor, illetve képernyő fárasztja, szárítja a szemet, s ez különösen érvényes kontaktlencse használata esetén. A mozgáshiány és az elektronikai eszközök iránti függőséggel összefüggő egészségtelen táplálkozás okozta gyermekkori elhízás pedig további komoly társadalmi méretű problémákat okoz.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »