Járványszerűen terjed Európában a nyelvi diszkrimináció

Járványszerűen terjed Európában a nyelvi diszkrimináció

A nyelvi diszkrimináció a rasszizmus egy formája, amely járványszerűen terjed Európában – erre hívta fel a figyelmet az Európai Nyelvek Egyenlőségi Hálózatának főtitkára az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának ülésén a napokban.

David Hicks – Fotó: Wikipedia

David Hicks szerint az Európai Unióban 60 regionális vagy kisebbségi nyelv létezik: a lakosság 10%-a – legalább 55 millió európai polgár – kisebbségi nyelvet beszél. „Egész közösségek tűnhetnek el Európában, ha a kisebbségi nyelvek használatát visszaszorítják” – magyarázta a főtitkár.

A kisebbségi nyelvhasználat körüli jogsérelmekről szóló vitában Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő is felszólalt, hangsúlyozva, hogy Romániában a nyelvhasználati jogok nagyrészt csak papíron léteznek. A jogállamiságot és demokráciát felügyelő mechanizmus bevezetése reményt adhat arra, hogy ezeket a jogsértéseket számon lehessen majd kérni a tagállamokon – összegeztek a képviselők.

Többen egyetértettek abban, hogy az Európai Unióban már létező jogi keretet ki kell egészíteni: olyan irányelv megalkotására van szükség, amely nemcsak ajánlásokat fogalmaz meg, hanem kötelezi a tagállamokat a nyelvi jogok védelmére.

marosvasarhelyiradio.ro / erdely.ma

The post Járványszerűen terjed Európában a nyelvi diszkrimináció appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »