Járványsajátosság: előnyben részesülnek a lázas szavazók a helyhatósági választás napján

Járványsajátosság: előnyben részesülnek a lázas szavazók a helyhatósági választás napján

A vasárnapi helyhatósági választásokon szavazásra jelentkező választópolgároknak a koronavírus-járvány indokolta számos óvintézkedést kell betartaniuk. Érdekesség, hogy a megbetegedés kockázatának fokozottan kitett személyek elsőbbséget kérhetnek a szavazóhelyiségben, és elsőbbségben kell részesíteni azokat a választópolgárokat is, akiknek légúti tüneteik vannak vagy lázasak.
A választópolgároknak kötelező módon védőmaszkot kell viselniük, és fertőtleníteniük kell a kezüket a szavazóhelyiségbe való belépéskor és az onnan való távozáskor. Amennyiben a szavazóhelyiség bejáratánál sor alakul ki, az őrző-védő személyzetnek biztosítania kell a legalább 1 méteres távolság betartását a személyek között. A megbetegedés veszélyének fokozottan kitett személyek (65 éven felüliek, cukorbetegségben vagy más krónikus betegségben szenvedők, immunhiányos betegek) igényelhetik, hogy elsőbbségben részesüljenek. Ez esetben a szavazókörzeti iroda elnökének kell intézkednie.

Minden szavazásra érkező polgárnak megmérik a testhőmérsékletét, és ha az nem haladja meg a 37,3 Celsius-fokot, illetve ha nem észlelnek nála légúti betegségre utaló tüneteket (köhögés, orrfolyás, nehéz légzés), beléphet a szavazóhelyiségbe.

Figyelnie kell a választópolgárnak arra, hogy tartson legalább 1 méteres távolságot másoktól, illetve hogy – lehetőség szerint – ne érintsen meg semmiféle felületet. Amennyiben a választópolgárnak nincs védőmaszkja, biztosítani kell számára egyet, és azt viselnie kell a szavazóhelyiségben való tartózkodása alatt. Ha a választópolgárnak légúti betegségre utaló tünetei vannak (köhögés, orrfolyás, nehéz légzés) vagy testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot, a szavazókörzeti iroda személyzetének elsőbbséget kell biztosítania neki a következő eljárással:

– a választópolgárnak az orrot és a szájat eltakaró maszkot kell viselnie, és a többi választópolgártól megfelelő távolságra kell tartózkodnia a szavazóhelyiség előtt;

– mielőbb ellenőrizni kell, hogy az illető melyik szavazókörzethez tartozik, és értesíteni kell a szavazókörzeti iroda elnökét, hogy a választópolgárnak elsőbbségi belépést biztosítsanak;

– a szavazóhelyiségben meg kell tenni a szükséges előkészületeket, hogy a választópolgár a lehető legrövidebb ideig tartózkodjon bent;

– a választópolgárnak fertőtlenítenie kell a kezét a szavazókörzetbe való belépéskor;

– be kell kísérni a szavazóhelyiség bejáratáig, közben kerülnie kell a más személyekkel vagy felületekkel való érintkezést;

Hírdetés

– a választópolgárnak a bejárathoz legközelebb eső fülkében kell szavaznia;

– miután szavazott, ki kell kísérni őt a szavazókörzetből;

– a szavazófülkét fertőtleníteni kell, és ha erre lehetőség van, a nap további részében a magas testhőmérsékletű vagy légúti fertőzésre utaló tüneteket mutató személyek számára kell fenntartani;

– a választópolgárnak javasolni kell, hogy hazáig viselje a védőmaszkot, lehetőleg ne használja a tömegközlekedési eszközöket, és vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, vagy hívja a 112-es segélyhívószámot;

– amennyiben romlik a választópolgár egészségi állapota, el kell szigetelni őt egy külön teremben, és hívni kell az egységes segélyhívószámot.

A választópolgárokat sorban kell beengedni a szavazóhelyiségbe, figyelve arra, hogy ötnél több választó ne tartózkodjon bent egy időben, illetve hogy tartsák egymástól a legalább egyméteres távolságot. A választópolgároknak a szájat és az orrot eltakaró védőmaszkot kell viselniük, és a szavazóhelyiségbe való belépéskor, illetve távozáskor is fertőtleníteniük kell a kezüket.

Az egészségügyi és a belügyminiszter közös rendelete értelmében a választópolgárnak be kell helyezenie a személyazonosító okmányát a táblagép tartórészébe úgy, hogy a jelenlétet monitorozó és a kettős szavazást megelőzni hivatott rendszer (SIMPV) tudja beolvasni az adatait; amennyiben a választópolgár ezt nem tudja megtenni, a számítógép-kezelőnek kell elvégeznie helyette, majd fertőtlenítenie kell a kezét vagy le kell cserélnie a kesztyűjét. Az azonosításhoz a választópolgárnak rövid időre el kell távolítania a védőmaszkját, legalább 1,5 méteres távolságra állva a szavazóbiztosoktól vagy a számítógép-kezelőtől; az azonosítást követően vissza kell helyeznie a maszkot úgy, hogy az takarja el az orrát és a száját.

Ezt követően a választópolgárnak alá kell írnia a választói jegyzéket, úgy tartva a személyazonossági igazolványát, hogy a szavazóbiztosnak ne kelljen megérintenie azt.

Kerülni kell a fizikai kontaktust a névjegyzék aláírásakor, valamint a szavazólapok és a “Votat” feliratú bélyegző átvételekor is. Szavazás után a választópolgár maga ragasztja fel személyi igazolványára a Votat feliratú öntapadós matricát, a szavazóbiztosok felügyelete alatt. A szavazásra jelentkező valamennyi állampolgár négy szavazólapot kap: egyet a polgármesterjelöltekkel, egyet a helyitanácsos-jelöltekkel, egyet a megyeitanácsos-jelöltekkel és egyet a megyeitanácselnök-jelöltekkel.

A választópolgárok zárt fülkékben szavaznak, egyénileg, a választott jelöltnek vagy jelöltlistának megfelelő kockára ütve a Votat feliratú pecsétet. Ezt követően a szavazólapokat ketté kell hajtani úgy, hogy az ellenőrzőpecsét kívül maradjon, majd be kell dobni őket a megfelelő urnákba. Amennyiben a szavazás titkossága biztosított, a szavazólap nem megfelelő összehajtása nem vonja maga után a voks érvénytelenítését. Ha a szavazólap felnyitásakor a szavazás titkossága nem biztosított, ezt érvényteleníteni kell, és a választópolgár – egyetlen alkalommal – kaphat egy újat. Ezt fel kell tüntetni a választási jegyzőkönyvben.

Szavazás után a választópolgárnak vissza kell adnia a Votat feliratú pecsétet, majd fel kell ragasztania a Votat feliratú matricát személyi igazolványa hátoldalára. Amennyiben egy választópolgár a szavazókörzeti iroda elnöke által is tudomásul vett alapos okokból nem tud egyedül szavazni, jogában áll behívni a fülkébe egy kísérőt, aki azonban nem lehet szavazóbiztos, akkreditált megfigyelő vagy jelölt.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »