Járványhelyzet: egyelőre nem tervezik a hatóságok a szükségállapot újbóli bevezetését

Járványhelyzet: egyelőre nem tervezik a hatóságok a szükségállapot újbóli bevezetését

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a szeptember végére kitűzött helyhatósági választások kapcsán szerdán elmondta, előbb szeretne meggyőződni arról, hogy nem nő a koronavírusos esetek száma, és van egy erre a helyzetre kidolgozott, specifikus törvény. A tárcavezető azt is hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg nem fontolgatja a szükségállapot újbóli bevezetését.
Konstancai látogatása során az egészségügyi miniszter újságíróknak úgy nyilatkozott, nem akar most a választásokra gondolni. „Egészségügyi miniszter vagyok, járványhelyzetet kell kezelnünk, ismét nőnek az esetszámok, miután korábban csökkenőben voltak. Meg akarok győződni arról, hogy stabilizálódik az új esetek száma, és arról is, hogy van olyan törvényünk, amely lehetővé teszi a tevékenységünket, és majd akkor fogunk a politikával is foglalkozni, amikor a fertőződési ráta 0,6-0,7 százalékra csökken” – mondta Tătaru.

Hírdetés

A szükségállapot újbóli bevezetésével kapcsolatban a tárcavezető azt mondta, az erre vonatkozó döntés a koronavírusos megbetegedések számától függ, de egyelőre nem tervez ilyen intézkedést.

Kifejtette: a szükségállapotot akkor vezetik be újra, ha „egyik napról a másikra, exponenciálisan” megugranak az esetszámok, ami túl nagy terhet róna a sürgősségi osztályokra. Nelu Tătaru azt is elmondta, kedden például 11 800 elvégzett tesztből 397 volt pozitív, míg egy nappal korábban 4800 tesztből 250. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek 5-6 százaléka pozitív a napi értékelések alapján. Hozzátette: azokban a megyékben nőtt az esetszám, ahol a lakosság mozgása intenzívebb volt.

Nelu Tătaru arra kérte az embereket, hogy tartsák be a távolságtartásra és higiéniára vonatkozó szabályokat, még akkor is, ha erről jelen pillanatban nem rendelkezik törvény. „Ugyanazokat a szabályokat kell betartanunk, amelyeket eddig is” – nyomatékosította az egészségügyi miniszter.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »