Járványban felértékelődik az utasbiztosítás

Járványban felértékelődik az utasbiztosítás

Immár egy esetleges koronavírus-fertőzésre is biztosítást köthetünk külföldi út előtt. Az új kockázatot is tartalmazó két kötvény semmivel sem drágább, mint egy „rendes” utasbiztosítás. A Krónikának nyilatkozó szakértő szerint egyre többen érdeklődnek az új lehetőség iránt.
A világjárvány miatt felmerülő kiadásokat eddig nem fedezték az utasbiztosítások, azonban a koronavírus-járvány ezen a téren is átírta a szabályokat: most már két társaságnak is van ajánlata egy esetleges koronavírus-fertőzésre. Lőrincz Lehel, egy biztosítási brókercég ügyvezetője a Krónikának elmondta, egyre többen érdeklődnek a lehetőség iránt: ha útra kelnek a határon túlra, fontosnak tartják, hogy a koronavírussal kapcsolatos kiadásokat is fedezze az utasbiztosításuk.

Jelenleg két társaság kínál ilyen jellegű kötvényt. Lőrincz Lehel azt tanácsolja, hogy utazás előtt mindenképpen szabassuk egyénre a biztosításunkat.

Egy kötvény 30 lejtől indul, de elérheti az 1800 lejt annak függvényében, hogy mit fedez, hova utazunk, és mennyi időre kötjük.

Hírdetés

A koronavírus-fertőzés kockázatát is tartalmazó két kötvény viszont semmivel sem drágább, mint egy „rendes” utasbiztosítás, ezért a bróker azt ajánlja, mindenképpen kérdezzünk rá, és kérjük, hogy a járvánnyal kapcsolatos esetleges kiadásokat is tartalmazza. Az Uniqa utasbiztosítás 50 ezer euróig fedezi a külföldi egészségügyi ellátást és kórházi kezelést, ugyanakkor ezer euró értékben tartalmaz szállásköltségeket is, ami jól jöhet, ha szállodai elkülönítésre kötelez a befogadó ország hatósága, és azt nem bocsátja ingyen a rendelkezésünkre. További kétezer euró értékben állja a hozzátartozó, ismerős kiutazását, ha a betegnek külföldön segítségre van szüksége. Elhalálozás esetén szintén 50 ezer euróig fedezi a hazaszállítás költségeit. A Groupama biztosítótársaság is fedezi a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi és kórházi ellátást, ám a karanténnal kapcsolatos többletköltségeket már nem.

Lőrincz Lehel arra figyelmeztet, hogy

a vörös jelzésű országokban nem érvényesek az utasbiztosítások, tehát ha valaki fokozott biztonsági kockázatot jelentő országba utazik, hiába köti meg a biztosítást, az alapján nem jogosult térítésre.

A magyar–román kettős állampolgársággal rendelkezőknek Magyarország területén nem érvényes az utasbiztosítás – hívta fel a figyelmet a bróker. Tehát aki Romániából Magyarországon át utazik külföldre, és az anyaországban baleset éri, megbetegszik, nem tudja behajtani a biztosítótól a kárpótlást. Lőrincz Lehel elmondta, az európai országokra kibocsátott, koronavírus-fertőzésre is érvényes biztosítás egy hétre egy háromtagú családnak körülbelül 90 lejbe kerül, viszont az Európán kívüli országokat tekintve, elérheti a 190 lejt.

Az európai egészségbiztosítási kártya az egészségügyi ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi, ám sok országban az állami egészségügyi rendszerben is önrészt kell fizetni, vagy visszatérítéses rendszer működik, a költségeket meg kell előlegezni, ezért érdemes a kártyát kiegészíteni utasbiztosítással. Cégek is „kedveskedhetnek” koronavírus-biztosítással az alkalmazottaknak: a csoportos biztosítást azok a vállalatok köthetik meg, ahol tíznél több alkalmazott dolgozik; ez fedezi a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos kórházi ellátást és az utókezelés költségeit. Lőrincz Lehel elmondta, ezzel hatványozottan gondoskodhatnának a munkaadók az alkalmazottaikról, de a termék iránt egyelőre nincs kereslet. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »