Járt utat járatlanért…

Járt utat járatlanért…

Az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek vagy érmet nyerhetnek. Ezúttal egy több szabályváltoztatáson átesett sikersportággal, az öttusával folytatjuk, amelyben Balczó András kései utódai Rióban felérhetnek a csúcsra.

Két olimpiai újonccal és két érem-, sőt aranyesélyessel indul a magyar öttusaküldöttség a Rio de Janeiró-i olimpiára. A magyar színeket az egyéniben 2009-ben világbajnoki címet szerzett Marosi Ádám, a 2012-ben Európa-bajnoki bronzérmes, Demeter Bence, az idei női világbajnok, Kovács Sarolta és a 2013-as egyéni világbajnok, Földházi Zsófia képviseli. A 2000 óta hivatalban levő szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós óvatos optimizmussal várja az olimpiát.

– A világversenyeken bizonyították versenyzőink, hogy miért sorolják őket a nemzetközi elit tagjai közé. Ha mindannyian a tudásuk legjavát nyújtják, akkor elégedettek leszünk. Tisztában vagyunk vele, hogy a magyar öttusasport hagyományai köteleznek bennünket, és érmet, minél nemesebbet vár a közvélemény a versenyzőinktől. Az előzmények ismeretében kijelenthetjük, hogy az érem jogos elvárás. Hogy kitől? Mind a négy versenyzőnket képesnek tartom arra, hogy az élvonalban végezzen – mondta lapunknak a kapitány, majd hozzátette: nincs olyan versenyző, akinek a győzelmére rá merné tenni a vagyonát, annyira kiegyensúlyozott a nemzetközi mezőny.

– A kilencvenes évek elején szétesett a Szovjetunió, ennek következtében a posztszovjet öttusázók elárasztották a mezőnyt, rájuk mindig érdemes figyelni. Mivel 1992 óta lekerült az öttusacsapat az olimpia programjáról, a franciák és az olaszok láttak lehetőséget egy-egy versenyző kinevelésében – indokolt a kapitány.

A magyar öttusasport eddig kilenc arany-, nyolc ezüst- és öt bronzérmet nyert az olimpiai játékokon. Legutóbb Vörös Zsuzsanna szerzett aranyérmet 2004-ben Athénban. Abban bízhatunk, hogy a történelem ezúttal ismétli önmagát. Vörös 2004-ben egyéni világbajnok lett, és győzött az olimpián. Idén Kovács Sarolta nyerte a vb-t, és eséllyel indul az olimpiai aranyéremért. Még 2012-ben megoperálták a térdét, de utána minden évben rajthoz állt világversenyen, egy kivétellel mindig az első tíz között zárt, az említett moszkvai világbajnokságon nem várt, hatalmas fölénnyel győzött, és a csapattal is aranyérmet szerzett.

Földházi Zsófia úszóként indult, korosztályos csúcsait a mai napig nem tudják megdönteni. Juniorkorúként robbant be a nemzetközi élmezőnybe. Idén az olimpiai kvalifikáció kivívása után az országos bajnokságon sajnálatos sérülést szenvedett másfél hónappal a riói rajt előtt. Meg sem fordult a fejében, hogy lemarad az olimpiáról. A szövetségi kapitány szerint egy jó vívószám után bármire képes lehet.

Marosi Ádám elsősorban katona, és csak utána sportoló. Az első számú magyar férfi öttusázó a Magyar Honvédség szerződéses katonája, mellette magas szinten űzi az élsportot. Több mint tíz éve tagja a világ élmezőnyének, junior- és felnőttszinten is nyert egyéniben világ- és Európa-bajnokságot. Pálvölgyi Miklós jó előjelnek tekinti, hogy idén kiegyensúlyozott formát mutatott a világkupa-sorozaton. Négy éve harmadik helyen zárt Londonban, idén – túl a harmincon – akár az aranyéremre is képes lehet.

A Marosi Ádámnál tíz évvel fiatalabb Demeter Bence 2012 óta stabil tagja a felnőttcsapatnak. Az utóbbi években a technikai számokban, a lovaglásban és vívásban erősödött, az úszásban is megbízható. Már a londoni olimpiára kvótát szerzett, mivel országonként csak két versenyző indulhatott, ezért ő esett ki a magyar indulók közül. Egyéniben junior-világ- és Európa-bajnok, a felnőttmezőnyben még várat magára az igazi áttörés. Rióban élhet a lehetőséggel.

Az olimpián változik a lebonyolítás a londoni versenyhez képest. Kettő helyett három napon át tart a verseny. Az első nap döntő lehet: ekkor tartják a rangsorolót (más néven: körvívást), a pontok jelentős részét itt lehet megszerezni, ekkor dől el, hogy a második és a harmadik napon következő bónuszvívás során milyen sorrendben küzdhetnek meg egymással a versenyzők. Ekkor az utolsó kezd majd az utolsó előtti helyen álló ellen, és a győztes maradhat a páston, ő folytathatja a versenyt a közvetlen előtte állóval.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »