Járóka Lívia: új szintre léphetnek a romaintegrációs intézkedések

Járóka Lívia: új szintre léphetnek a romaintegrációs intézkedések

Tíz év munkája hozta meg gyümölcsét azzal, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadta a romák integrációjára vonatkozó keretstratégiáról szóló jelentést, ezzel a Magyarország által kezdeményezett romaintegrációs intézkedések új szintre léphetnek – közölte Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken.

Járóka Lívia cáfolja Hadházy Ákos rágalmait

Hírdetés

Járóka Lívia – mh.hu

A magyar képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az elmúlt tíz év és a koronavírus-járvány okozta problémák még egyértelműbbé tették a romaintegrációs munka alapvető céljait, köztük az oktatás minőségének javítását és a munkalehetőségek megteremtését.
   
“A célok elérése nem etnikai kérdés, hanem minden tagállam társadalmi érdeke. A roma kérdés nem politikai csatározások színtere, hanem megfontolt és megalapozott szakpolitikai döntéseket kíván” – hangsúlyozta.
   
Tájékoztatása szerint az elfogadott, következő tíz év feladatait meghatározó uniós parlamenti dokumentum a jelenlegi intézményi és pénzügyi struktúra továbbfejlesztését javasolja. Megerősíti az ellenőrzési rendszert és a különböző szakpolitikai területek átfogó kezelését, szükség esetén szankciók bevezetését sürgeti, a balkáni államok felzárkóztatásának fontosságát hangsúlyozza, valamint konkrét vállalásokat fogalmaz meg egyebek mellett a romaintegráció területén.
 
Járóka Lívia az EP nyugat-balkáni kapcsolatokért felelős alelnökeként kiemelkedőnek nevezte, hogy a jelentés túlmutat az EU jelenlegi keretein és segítő kezet kíván nyújtani a nyugat-balkáni romák számára is. Véleménye szerint bizakodásra ad okot az Európai Bizottság és Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos ezen a területen mutatott elkötelezettsége.
   
A képviselő végezetül arra szólította fel az uniós tagországok kormányait, hogy az Európai Parlament iránymutatásai mentén dolgozzanak ki olyan stratégiát, amely biztosítja a megkülönböztetésmentes, teljes és boldog életet minden európai roma ember számára.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »