Japánban a bíróság megkezdte a Kim Dzsong Unt beperlő észak-koreai menekültek meghallgatását

Megkezdte csütörtökön a meghallgatását a bíróság Japánban annak az öt észak-koreai menekültnek, aki 2018-ban tett panaszt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellen, a hazájukban több évtizeden át ért bánásmód miatt.

A felperesek – a szigetországban élő koreaiak hazatelepítését szolgáló program károsultjai – beismerték, hogy keresetük csupán szimbolikus, nem számítanak Kim Dzsong Un megjelenésére a tárgyaláson, mindazonáltal fejenként százmillió jen (266 millió forint) kártérítésre tartanak igényt.

Fukuda Kendzsi, a felperesek ügyvédje azt mondta, reméli, hogy az ügy precedensként szolgál majd a japán kormány Phenjannal folytatott tárgyalásaihoz.

Hírdetés

Phenjan nagyszabású visszatelepítési programjának célja a koreai háború során megfogyatkozott koreai munkaerő pótlása volt a külföldön élő diaszpórából, illetve a szomszédos Dél-Koreából. A program egészen 1984-ig működött. E program keretében mintegy 93 ezer Japánban élő koreai vándorolt vissza Észak-Koreába a jobb élet reményében.

Észak-Korea ingyenes egészségbiztosítást, oktatást, munkát és egyéb kedvezményeket ígért, de ebből semmit nem váltott valóra, s többnyire csak fizikai munkát biztosított a bányákban, farmokon, illetve erdőgazdaságokban. "Ha tudtuk volna az igazságot Észak-Koreáról, egyikünk sem ment volna oda" – jelentette ki az egyik felperes.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »