Japán vámpírfilmet forgatnak Kolozsváron

Japán vámpírfilmet forgatnak Kolozsváron

Kolozsváron és környékén forgat vámpírokról szóló filmet Sion Sono japán filmrendező, aki az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) szeretett bele a kincses városba, illetve Erdélybe.

sion_sono_tiff_lounge_credit_foto_vlad_cupsa_0_bSion Sono (fotó: Vlad Cupșa)

A Tokyo Vampire Hotel című hatrészes filmsorozat néhány jelenetét a napokban veszik fel Kolozsváron a szépművészeti múzeum pincéjében, az egykori New York (Continental) szállóban, a Főtéren és a Karolina téren. A stáb ezenkívül a tordai sóbányában és a vajdahunyadi várban is forgat jeleneteket – számolt be közleményében a TIFF, konkrét ütemtervet, illetve időpontokat azonban nem közöltek.

A munkában kolozsvári és bukaresti filmes szakemberek is közreműködnek, az alkotásban ugyanakkor több román színész és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Színház és Televízió Karának volt és jelenlegi hallgatói is szerepelnek. A Tokyo Vampire Hotel egy fantasy sorozat lesz, amely az erdélyi vámpírokról, illetve a japán társaikkal való találkozásról szól. Sion Sono az idén tizenötödik alkalommal, május 27. és június 8. között megszervezett TIFF alatt látogatott a kincses városba: a seregszemlén külön szekciót szenteltek a japán rendezőnek, akinek tíz filmjét mutatták be népes közönség előtt, a legtöbbet ugyanis telt ház előtt vetítették. Az alkotó többnapos kolozsvári tartózkodása során számos turisztikai helyre ellátogatott, állítása szerint lenyűgözte őt a táj és a város, ezért ígéretet tett arra, hogy visszatér filmezni.

Sion Sono az egyik legismertebb és legtevékenyebb japán direktor, aki eddig több mint 45, ráadásul különböző műfajú filmet rendezett mintegy három évtizedes pályafutása alatt. Alkotásai a kritikusok és a nézők körében is népszerűek, filmjeit a cannes-i, a berlini és a Karlovy Vary-i filmfesztiválra is rendszeresen meghívják, illetve díjazzák. A TIFF szervezői közleményükben arra is kitértek: ez a példa is azt mutatja, Kolozsvár közel jár ahhoz, hogy igazi filmes fővárossá váljon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »