Japán sztrájk a kolozsvári magyar képzőművészeti osztályért

Japán sztrájkkal tiltakozik a kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium képzőművészeti osztályának megszüntetése ellen Székely Géza, az oktatási intézmény pedagógusa.

apkol55_b(képünk illusztráció)

A képzőművész-tanár hétfőn délelőtt sztrájkőrséget tartott a Kolozs megyei tanfelügyelőség székháza előtt, ahol fehér szalaggal a karján, kétnyelvű, román és magyar szöveggel ellátott hirdetőtáblákkal igyekezett felhívni a járókelők figyelmét a tanintézet problémájára. „Tiltakozom azon embertelen és pedagógia-ellenes eljárás ellen, amellyel a Kolozs megyei tanfelügyelőség megszüntette az Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészeti V. B osztályát” – szerepelt Székely Géza egyik pannóján.

A nagy nevű kincses városi tanintézet pedagógusa ugyanakkor Valentin Cuibus főtanfelügyelőnek és Török Zoltán helyettes főtanfelügyelőnek címzett tiltakozó beadványt nyújtott be az intézményhez. Petíciójában Székely Géza egyebek mellett arra követel magyarázatot: miként történhetett meg, hogy a tanfelügyelőség nem iktatta a beiskolázási tervbe az Apáczai képzőművészeti osztályát, amikor az oktatási minisztérium által jóváhagyott képzőművészeti szak 16 éve működik a tanintézetben.

A képzőművész-tanár emlékeztetett: bár idén februárban Török Zoltán, később pedig a főtanfelügyelő és a tanügyminisztérium illetékesei is ígéretet tettek az iskola vezetőségének és a szülőknek, hogy ősszel beindulhat az osztály, ha összegyűlik legkevesebb tizenkét kisdiák, a fogadkozások és a tizenhat tanuló jelentkezése ellenére sem hagyták jóvá a képzőművészeti osztályt.

„Kinek állt érdekében ez színjáték, ez a kegyetlen előadás, amit kilenc hónapon át adtak elő ezeknek a gyerekeknek?” – tette fel a kérdést Székely Géza, aki szerint az apáczais diákok szorgalma, kiváló tehetsége, szerteágazó tevékenysége ellenére a Kolozs megyei tanfelügyelőség semmiféle érdeklődést nem mutatott az osztály iránt. A képzőművész-tanár szerkesztőségünket úgy tájékoztatta, hogy lehet csatlakozni az általa kezdeményezett japán sztrájkhoz, amelyet a következő napokban is folytat a tanfelügyelőség előtt, illetve az Apáczai-líceumban.

Mint ismeretes, a kincses városi tanintézet 1700 aláírást összegyűjtve kérte a minisztériumot, engedélyezze a magyar tannyelvű ötödikes képzőművészeti osztály elindítását. Kérésükre többször is ígéretet kaptak a tanfelügyelőség és a szaktárca részéről, november elején azonban kiderült: mégsem működhet a csoport. Vörös Alpár, a tanintézet igazgatója nemrég a Krónikának elmondta, délutáni foglalkozással pótolja a megszűnő képzőművészeti osztályt, ugyanis mindenképpen lehetőséget akarnak biztosítani az érdeklődő gyermekeknek tehetségük fejlesztésére.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »