Japán szökőár és az arab tavasz ereje Budapesten

A japán szökőár és az arab tavasz dühöngő ereje ihlette Meg Stuart amerikai koreográfus 2011-es Violet című improvizatív elemekre épülő koreográfiáját. Dobritmus, gitáreffektek, elektronikus zenei hullámzás és gumitestek vonaglása – ezekből áll össze a Violet (Lila) című előadás, ami sokkal inkább hasonlít egy hard rock partihoz.

Brenadan Dougherty elementáris, élő dobjátéka vezeti a táncosokat, akik szélerőműként hadakoznak a lehetetlennel. Az ibolya színe egyébiránt a színskála utolsó, szemmel még érzékelhető elemét jelöli. Az ismeretlen, az észlelhetetlen előtt.

Meg Stuart koreográfus, a Damaged Goods együttes alapítóját a kortárs táncélet sarokköveként is emlegetik, és első ízben jár Magyarországon. Darabjaiban a kortárs táncot, a teatralitást és az improvizációt ötvözi egymással, miközben a humoros és a letisztultság egyaránt tetten érhető a munkáiban.

A Violet című előadást pénteken és szombaton este nyolc órától a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatják be. A szombati előadás után Szemessy Kinga táncos, tánckutató beszélget Meg Stuarttal angolul, magyar tolmácsolással.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »