Japán sejtbiológus nyerte az idei orvosi Nobel-díjat

A sejtkutatás területén elért eredményeiért Ószumi Josinori japán sejtbiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Az intézet közleménye szerint a Tokiói Műszaki Egyetem Nobel-díjjal kitüntetett molekuláris sejtbiológusa fedezte és derítette fel az autofágia, a sejtkomponensek lebontásáért és újrahasznosításáért felelős alapvető folyamat mögött rejlő mechanizmusokat.

 

Munkája igen fontos, mert segít magyarázatot találni arra, hogy egy sor betegségnél – a ráktól a Parkinson-kórig – mi “romlik” el a szervezetben.

 

Sokan gondolják, hogy az autofágia jelentése pusztán annyi, hogy ha a sejt elkezd éhezni, mindenáron táplálékhoz akar jutni, ezért lebontja önmagát. Ez azonban túlzott egyszerűsítés, az autofágia lényege sokkal inkább a felépülés és a lebomlás dinamikus egyensúlya.

 

Josinori Oszumi 1945-ben született Fukuokában, Japánban. Az illetékes bizottság indoklása szerint a tokiói műszaki egyetem molekuláris sejtbiológusa az autofágia, vagyis a sejtekben zajló, leegyszerűsítve “önevésként” emlegetett folyamat kutatása révén érdemelte ki az elismerést.

 

 

(Nobeprize, mti)

Nyitókép: AP/Kyodo News/Macusita Akiko


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »