Japán külügyér Korea-ügyben: a csoda születése előtti pillanatnak lehetünk szemtanúi

A csoda születése előtti pillanatnak lehetünk szemtanúi a Koreai-félszigeten a diplomáciai áttörésnek köszönhetően – idézte a szöuli elnöki hivatal Kono Taro japán külügyminisztert hétfőn.

A dél-koreai hírszerzés vezetőjével, Szuh Hunnal való tokiói találkozóján Kono elismerően nyilatkozott a dél-koreai diplomáciai erőfeszítésekről, amelyeknek köszönhetően az enyhülés jelei tapasztalhatóak a félszigeten.

Szuh phenjani és washingtoni látogatásának eredményeiről tájékoztatta a japán diplomácia vezetőjét. A tisztségviselő kedden Abde Sindzó japán miniszterelnökkel és Szuga Josihide kormányfőtitkárral is találkozik – írta közleményében a Kék Ház.

A kedvező fejlemények ellenére Japán és Dél-Korea megegyezett abban, hogy fenntartják a maximális nyomást Észak-Koreán, amíg valódi lépéseket nem tesz a rakéta- és atomprogramját illető aggodalmak eloszlatására – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Kono. A külügyminiszter nem mondta el, hogy pontosan mit várnak Phenjantól.

A japán diplomácia vezetője felajánlotta, hogy országa szükség esetén pénzügyi forrásokkal segíti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseit. Kono jelezte: amerikai és dél-koreai együttműködéssel szeretné megoldani az Észak-Korea által évtizedekkel ezelőtt, hírszerzési céllal elrabolt japán állampolgárok ügyét.

Év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Szöul kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal bejelentette, hogy Mun Dzse In államfő április végén találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel az országaikat elválasztó demarkációs vonalon. Több mint egy évtizede nem tartottak legfelsőbb szintű tanácskozást Dél-Korea és Észak-Korea között. A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójukra várhatólag május végéig sor kerül.

(MTI)

Korábban írtuk: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »