Japán földrengések: nőtt a halálos áldozatok száma

Japán földrengések: nőtt a halálos áldozatok száma

Kilencre nőtt a dél-japáni földrengések halálos áldozatainak száma, és a legfrissebb jelentések szerint legalább 950 sérültet szállítottak kórházba, közülük 53-nak súlyos az állapota – közölte pénteken az NHK japán állami televízió.

A korábbi hírek még három halottról és száznál több sérültről szóltak.

Csütörtökön pár órás eltéréssel két erős földrengés rázta meg Japán déli részét. Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-ös fokozatú volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése szerint epicentruma a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto várostól 11 kilométerre volt. A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű.

A japán meteorológiai szolgálat péntek reggeli sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy összesen száznál több utórengés volt, és továbbiak várhatók még.

Megrepedt úttesten sétáló emberek a délnyugat-japáni Kumamoto tartományban fekvő Masiki városban Fotó: Majama Kimimasa / MTI / EPA

Az első rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg egyetlen működő japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A 2011. március 11-én történt földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort.

Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás maradt áram nélkül és 38 ezerben szünetelt a gázellátás.
A földmozgás nyomán a vasúti és a légi közlekedésben egyaránt fennakadások keletkeztek az érintett térségben.

Omlásveszély miatt kimenekítették egy kórház 177 betegét. Összességében 44 ezer embert költöztettek ki, mintegy ötszáz iskolában és állami intézményben nyújtottak nekik ideiglenes menedéket. A rengések miatt leomlott a 17. századbeli kumamotói vár fala, és súlyosan megrongálódott a tetőszerkezet is.

Összeomlott lakóházak a délnyugat-japáni Kumamoto tartományban fekvő Masiki városban Fotó: Majama Kimimasza / MTI / EPA

A legnagyobb károk a 34 ezres Masiki városában keletkeztek. A legfrissebb jelentések szerint mintegy húsz épület dőlt össze, de több embert sikerült élve kiemelni a romok alól.

A földrengés kilenc halálos áldozata közül heten Masikiben haltak meg, ketten pedig Kumamotóban.
A túlélők felkutatásában mintegy ötezer katona, rendőr, tűzoltó és mentős vesz részt. A japán üzletláncok közölték, hogy segélycsomagokat küldenek az érintett területekre.

A Kumamoto prefektúra térségében lévő nagyvállalatok azonnal elkezdték felmérni a földrengés okozta károkat a helyi telepeiken, és megbizonyosodtak az alkalmazottaik testi épségéről.

Több nagyvállalat, köztük a Toyota Motor, a Honda Motor, a Bridgestone és a Mitsubishi leállította a termelést egy vagy több telepén. Egyelőre nem érkeztek jelentések arról, hogy a földrengés károkat okozott volna ipari létesítményekben, vagy sérülést szenvedtek volna a gyári dolgozók. A Sony közölte, hogy a kikujói telepén mintegy ezer alkalmazottja tartózkodott a földrengés idején.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »