Januártól véget ér a nyérctenyésztésre bevezetett tilalom Dániában

Januártól véget ér a nyérctenyésztésre bevezetett tilalom Dániában

A dán kormány úgy döntött, nem hosszabbítja meg a nyérctenyésztésre vonatkozó, december végéig hatályos tilalmat, amelyet azután vezettek be, hogy 2020 őszén a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az ország nyércállományában.

A dán egészségügyi kutatóintézet legújabb kimutatásában alacsonynak ítélte meg a nyérctenyésztés emberi egészségre mért kockázatát. Az élelmezési, mezőgazdasági és halászati minisztérium ezért úgy döntött, hogy szigorú előírások mellett ugyan, de januártól engedélyezi az egyébként bundájukért tenyésztett állatok szaporítását.

A dán kormány 2020 novemberében rendelte el az ország 17 milliós nyércállományának leölését az állatokban felfedezett koronavírus-mutációk miatt. A rendelkezés nagy botrányt váltott ki, különösen azután, hogy kiderült: Mogens Jensen akkori élelmiszerügyi és mezőgazdasági miniszter jogalap nélkül adta ki az utasítást.

Hírdetés

A kormány csak utólagosan teremtette meg a rendelet jogi alapját, az élelmiszerügyi miniszter azonban még 2020 novemberében lemondott. A nyérctenyésztést betiltották, a károkat elszenvedő tenyésztőknek pedig kompenzációt ajánlottak fel.

Rasmus Prehn jelenlegi élelmiszerügyi miniszter pénteken közölte, hogy még a nap folyamán tárgyalni fog a dán nyércszőrmeipar képviselőivel, hogy felülvizsgálják a fertőzés megelőzésére hozott szabályokat az iparban.

Mint azt a kormány elárulta, állatorvosok és egészségügyi hatóságok közösen alkották meg azt az irányadó modellt, amely a tenyésztők számára előírja a nyércállományokban megjelenő koronavírus-fertőzés kezelésének helyes módját.

Dánia mellett lengyelországi és litvániai nyércekben is felfedezték a koronavírus egyes mutációit. Svédországban ugyancsak betiltották ezen menyétfélék tenyésztését, Finnországban pedig oltóanyagot fejlesztettek ki a nyércek számára a fertőződés ellen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »