Januártól emelkedik a nyugdíj

Januártól emelkedik a nyugdíj

Nyitókép: Getty Images

A nyugdíjasok január 1-jétől magasabb nyugdíjat fognak kapni, ugyanis a Szociális Biztosító 1,3%-kal emeli a nyugdíjakat. A nyugdíjasok a januári nyugdíjkifizetés során már a magasabb összeget fogják megkapni. A Szociális Biztosító január folyamán minden nyugdíjasnak írásbeli határozatot küld a nyugdíjemelésről.

A nyugdíjemelést nem kell kérni a Szociális Biztosítónál, ugyanis automatikusan történik.

Hírdetés

A minimálnyugdíjra a törvényből kifolyólag nem vonatkozik közvetlenül a valorizáció, ami azt jelenti, hogy a minimálbérben részesülő személyeknek január 1-jétől az eredetileg kiszámított nyugdíjuk emelkedik 1,3%-kal.

A Szociális Biztosító összehasonlítja az összeget a folyósított nyugdíjjal, és amennyiben az eredeti nyugdíj a valorizáció után is alacsonyabb, mint a minimálnyugdíj, akkor a nyugdíjasnak továbbra is a minimálnyugdíjat fogják kifizetni. Egyúttal érvényben van, hogy január 1-jétől a minimálnyugdíj összege nem változik.

Amennyiben az emelés után a nyugdíj összege magasabb lesz, mint a január 1-jétől érvényes minimálnyugdíj összege, akkor a minimálnyugdíjra való jogosultság megszűnik. A biztosító ugyanis a valorizált nyugdíjat fogja kifizetni a nyugdíjasnak, ugyanis a nyugdíja magasabb lesz, mint a miniálnyugdíj, amiben részesült.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »