Januártól akár 40 százalékos drágulás is lehet az iskolai menzákon

Januártól akár 40 százalékos drágulás is lehet az iskolai menzákon

Egy új jogszabály alapján egészségesebb, jobb minőségű, illetve több magyar alapanyag felhasználásával készülnek majd a menzás ételek az óvodákban, iskolákban és szociális intézményekben, azonban ez akár 30-40 százalékos drágulással is járhat – írja a Napi.hu.

A portál szerint a tavaly decemberben elfogadott jogszabály szerint átalakul az óvodák, iskolák és szociális intézmények részére biztosított étkezés. Az átalakítás célja az volt, hogy több kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszer felhasználása a közétkeztetésben.

A Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnöke, Kovács Bence szerint több javaslatot is tettek az Agrárminisztérium számára, hogy miként lehetne növelni a magyar élelmiszerek arányát a közétkeztetésben.

Hírdetés

A jogszabály alapján 2022. január 1-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába. Ez az arány 2023. január 1-től már legalább 80 százalék lesz. 

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége már egy ajánlással is előállt, mennyivel drágulhat jövő januártól a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezés. Ez alapján

30-40 százalékos drágulás várható, ennyivel kell számolnia a szülőknek és az önkormányzatoknak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »