Január első napjaiban a nyáj még legelt – Soroló

Január első napjaiban a nyáj még legelt – Soroló

Adás:
2017. január 14., szombat 7.30
2017. január 15., vasárnap 1.30
2017. január 15., vasárnap 6.30

2017. január 19., csütörtök 1.50

Még a havazás megérkezése előtt forgattunk egy állattartó tanyán, a dabasi pusztán. Rácz János családi gazdaságának fő profilja a juhászat, de vannak itt tejelő tehenek, baromfik saját fogyasztásra, lovak ünnepi kocsihúzásra és hét szép kis mudri kölyök is, akiket a gazda juhászkutyának képez ki majd. Kisebb meglepetésre, január első napjaiban a nyáj még legelt. A tavalyi gazdag esztendő maradék növényeinek az utolját fogyasztotta, mert így legolcsóbb a takarmány a gazdának és a táj karbantartásáért is sokat tehetnek ezzel a módszerrel.

Budai Gyula miniszteri biztossal a magyar gyártású élelmiszerek távol-keleti elhelyezéséről, sikereiről beszélgettünk. A beszélgetés talán legfontosabb tanulsága: ha egyszer majd eltörlik az orosz embargót, akkor sem lehet ugyanarra a piacra visszatérni a szállítóknak, ahonnan két évvel ezelőtt kénytelenek voltak távozni.

Váltáskényszerben vannak azok a gazdaságok, ahol már tavaly veszteséges volt a búzatermesztés. Ugyanis a következő években egészen bizonyosan marad a leszorított ár. Sokan a repcében hittek, lehet hogy ez sem megoldás.

Változott a bankok hitelnyújtási hajlandósága az elmúlt hónapokban. Banki szakértőnk szerint a kisgazdaságok is eséllyel kopogtathatnak hitelért. Most eléggé előnyös feltételekkel juthatnak hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »