Január 27-től a munkáltatók is elkérhetik a tanúsítványt a negatív tesztről

Január 27-től a munkáltatók is elkérhetik a tanúsítványt a negatív tesztről

A különféle létesítmények üzemeltetői is felhatalmazást kapnak, hogy elkérjék a negatív teszteredményt igazoló tanúsítványt vagy a kivételes helyzetet igazoló dokumentumot, és ebbe beletekintsenek. Az erről szóló rendelet január 27-én reggel 5 órától február 2-ig lesz hatályban.

A rendelet értelmében a munkáltatók is csak azokat az alkalmazottakat engedhetik be a munkahelyükre, akik fel tudnak mutatni olyan negatív RT-PCR vagy antigén tesztet, amelyet január 18. után végeztek el.

Hírdetés

Az üzemeltetőknek és a munkáltatóknak a létesítmény minden bejáratára, jól látható módon ki kell függeszteniük egy közleményt arról, hogy tilos a belépés, kivéve azoknak, akik ezen rendelet alapján kivételt élveznek.

Nem kell tesztet felmutatniuk például azoknak, akik már átestek a COVID-19 betegségen, és rendelkeznek egy három hónapnál nem régebbi igazolással, illetve akik esetében 2020. november 2. és 2021. január 17. között diagnosztizálták a kórt. Kivételt fognak élvezni azok is, akik már mindkét oltást megkapták a COVID-19 betegség ellen, és a vakcina beadása óta eltelt legalább 14 nap. Nem kérhetnek tesztek az autistáktól, az immunhiányos betegségben szenvedőktől és az onkológiai páciensektől sem.

Kivételt kapnak azok a személyek is, akik január 18. és 26. között karanténban vannak, és emiatt nem teszteltethetik le magukat. A létesítményekbe való belépéskor nem fognak tesztet kérni a tíz év alatti gyerekektől és a 65 év feletti idősektől sem.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »