Január 19-től érvénybe lép az új OP+ rendszer és újra kötelező a reszpirátor a szabadban és a rendezvényeken

Január 19-től érvénybe lép az új OP+ rendszer és újra kötelező a reszpirátor a szabadban és a rendezvényeken

Szerdától, január 19-től lép érvénybe az új OP+ rendszer az egyes létesítményekben, például a fitness- és wellnessközpontokban, az aquaparkokban, a gyógyfürdőkben, valamint a szállodákban és a turistaszállókban.

A rendelet a magas kockázatú rendezvényekre, például az esküvőkre, a diszkókra és minden, vendéglőben tartott rendezvényre is vonatkozik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Közegészségügyi Hivatal, amely hétfőn ismertette a járvánnyal kapcsolatos új rendelkezéseket.

18 éves és 2 hónapos korig a teljesen beoltott személyekre is érvényes az OP+, nekik nincs szükségük emlékeztető oltásra vagy negatív teszteredményre. Ez vonatkozik azokra a kétadagos vagy egyadagos vakcinával teljesen beoltott személyekre is, akik 180 napnál nem régebben estek át a COVID-19-en.

Azok a személyek is megfelelnek az új rendelkezésnek, akiknek az egészségügyi minisztérium szakmai rendelkezése értelmében nem javasolt a COVID-19 elleni védőoltás, és ezt a mentességről szóló dokumentummal tudják igazolni. Nekik 72 órásnál nem régebbi negatív PCR- vagy LAMP-teszteredményt, illetve 48 órásnál nem régebbi antigénteszt-eredményt kell felmutatniuk.

Hírdetés

Azok a hat és 12 év és két hónap közötti gyerekek, akiknek a negatív PCR- vagy LAMP-teszteredményük 72 órásnál nem régebbi, vagy az antigéntesztjük eredménye 48 órásnál nem régebbi, szintén megfelelnek az OP+ rendszer kritériumainak. A hat év alatti gyerekeknek nincs szükségük tesztre.

Nemcsak zárt térben, hanem a szabadban is kötelező lesz a reszpirátor viselése, ha nem lehetséges betartani a kétméteres távolságot. Kötelező lesz a reszpirátor viselése a tömegrendezvényeken is, függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a kétméteres távolságot – derül ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletéből, amely január 19-én, szerdán lép hatályba.

Daša Račková, az ÚVZ szóvivője emlékeztetett, hogy vannak kivételek, ezek listája nem változott a korábbi rendelethez képest. „Mentesülnek a kötelezettség alól például a hat év alatti gyerekek, a súlyos autizmussal élők, az enyhe és súlyos szellemi fogyatékkal élők vagy hallássérültek, valamint a beltéri munkahelyen egyedül tartózkodók, illetve az egyedül sportoló személyek” – közölte a szóvivő.

Račková tájékoztatása szerint a kivételek részletes listája a rendeletben megtalálható.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »