Jan Graubner olmützi érsek került a prágai főegyházmegye élére

Jan Graubner olmützi érsek került a prágai főegyházmegye élére

Meglepetésnek és váratlannak minősíti a szombati cseh sajtó, hogy Ferenc pápa Jan Graubner olmützi (Olomouc) érseket nevezte ki a prágai főegyházmegye új vezetőjévé. Egyházi körök és politikusok a sajtó szerint inkább egy fiatalabb generációkhoz tartozó püspök kinevezésére számítottak.

Vatikán pénteken közölte, hogy az életkora miatt távozó eddigi prágai érsek Dominik Duka helyett ezentúl Jan Graubner olmützi érsek fogja vezetni a legfontosabb csehországi katolikus egyházmegyét. Graubner 2020 óta a Cseh Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is. Ezt a tisztséget már 2000 és 2010 között is betöltötte, majd a püspöki konferencia alelnöke volt.

Dominik Duka 2018 áprilisában, 75. életéve betöltése után nyújtotta be lemondását tisztségéről. Jan Graubner jövőre lesz 75 éves, és a kánonjog szerint ekkor neki is le kell mondania.

Valószínűsíthető azonban, hogy a pápa, hasonlóan Dukához, őt is újra megbízza a főegyházmegye további vezetésével.

Hírdetés

Jaroslav Sebek egyháztörténész szerint Graubner kinevezése a prágai főegyházmegye élére, amelyre hosszabb keresés után került sor, csak ideiglenesnek tekinthető, és arra mutat rá, hogy a cseh katolikus egyházban kevés a megfelelő jelölt.

Jan Graubnert a prágai sajtó szintén a katolikus egyház konzervatív szárnyához sorolja.

Dominik Duka és Jan Graubner egyaránt támogatja Esterházy János, a szlovákiai magyarság két háború közti vezetőjének boldoggá avatását.

Esterházy 1957-ben, az Olmützhöz közeli Mírov várbörtönben halt meg, s urnáját a hatvanas években a prágai Motol köztemető tömegsírjában hantolták el. Ezen a helyen alakították ki később a kommunista rendszer csehországi áldozatainak emlékhelyét. A 10,7 milliós Csehországban a legutóbbi, 2021-es népszámláláson 741 ezren vallották magukat katolikusnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »