Jakab István is bejelentkezett szenátornak

Jakab István is bejelentkezett szenátornak

Közigazgatási és uniós intézményekben szerzett tapasztalataira alapozva nyújtaná be a héten jelölési dokumentációját a Maros megyei RMDSZ-hez Jakab István, a Környezetvédelmi Alap elnöke. Jakab szenátori mandátumra pályázna a december 11-ei parlamenti választásokon. 

JakabIstvan_RMDSZ_bJakab István

A marosvásárhelyi születésű szakpolitikus közgazdász végzettségű, korábban pénzügyi államtitkárként, majd az Európai Bizottságnál osztályvezetőként is dolgozott. „Közgazdászként, közigazgatási szakemberként és EU-s szakértőként szeretnék hozzájárulni a Maros megyei és romániai magyar közösség helyzetének javításához. Maros megyének az erdélyi élvonalban a helye fejlődés, befektetés és munkahelyteremtés szempontjából is – mondta Jakab István. A szakpolitikus – aki nem először próbál a Maros megyei RMDSZ-listán parlamenti mandátumot szerezni – hangsúlyozni kívánta, parlamenti tevékenységét a gazdasági és pénzügyi bizottságban, az európai ügyek bizottságában vagy a környezetvédelmi bizottságban képzeli el.

A Környezetvédelmi Alap elnöke egyébként csak névrokona az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőségéből a tavasszal lemondott Jakab Istvánnak, akivel sokan – köztük román újságírók is – összetévesztik. Ebből hátránya származott a román sajtóban megjelent hírek alapján, ugyanis a többségi média képviselői radikálisként szeretik emlegetni azokat, akik Tőkés László oldalán politizálnak. A Környezetvédelmi Alap élére való kinevezésekor Jakabot emiatt durva támadás is érte.

Jakab István több fontos tisztséget töltött be a különböző kormányokban. A Tăriceanu-kabinetben 2005-től egy évig államtitkár volt a pénzügyminisztériumban, majd a fejlesztési minisztérium keretében igazgatói tisztsége volt. 2010 és ’12-ben a Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatóság vezetőjeként, beruházások menedzsmentjével és a vízgazdálkodási munkálatok felügyeletével foglalkozott, majd négy éven keresztül Brüsszelben dolgozott, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságán (EFCIN), a Nyugat-Balkánért és Törökországért felelős osztály, valamint a fejlesztési osztály vezetőjeként. Idén áprilisban nevezték ki a Környezetvédelmi Alap élére.

A Maros megyei parlamenti jelölteket szeptember 19-én, bővített küldöttgyűlésen rangsorolja az RMDSZ. Információnk szerint Maros megyében az RMDSZ teljesen kicseréli bukaresti képviseletét, miután a három jelenlegi képviselője és a szenátora nem pályázik újabb mandátumra. A szenátori helyekre a „régi nagyok” favoritjai között Novák Zoltán történész és Kozma Mónika, a megyei tanácselnök kabinetfőnöke szerepel, míg az „ellenzéket” a szövetség megyei vezetői, Brassai Zsombor és Balogh József képviselik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »