Izraelt elrettentő tesztet hajtott végre Irán

A perzsa állam két héttel ezelőtt sikeresen tesztelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat – számolt be hétfőn egy magas rangú katonai tisztségviselőre hivatkozva a Tasnim iráni állami hírügynökség.

Az iszlám köztársaság az elmúlt évben folyamatosan munkálkodott – saját közlése szerint védelmi célokat szolgáló – hagyományos robbanófejekkel felszerelt rakétái pontosságának és hatótávolságának fejlesztésén, Teherán álláspontja szerint elsősorban azzal a céllal, hogy hatékonyabban rettentse el Izraelt, amelyet legnagyobb ellenségének tart a térségben.

„Kétezer kilométeres hatótávolságú, nyolcméteres hibahatárral bíró rakéta tesztjét hajtottuk végre. Ez a hibahatár gyakorlatilag teljes pontosságot jelent” – mondta Ali Abdullahi dandártábornok.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője március végén kijelentette: a rakéták, nem pedig tárgyalások jelentik a kulcsot az iszlám köztársaság jövőjéhez.

Megsértették az ENSZ BT határozatát

Legutóbb márciusban hajtott végre ballisztikusrakéta-teszteket a befolyásos Forradalmi Gárda. Állításuk szerint a kísérletek célja az volt, hogy megmutassák Irán – hagyományos, nem nukleáris eszközökre alapuló – elrettentő erejét.

Az Egyesült Államok és számos európai hatalom is azt állítja: az iráni rakétakísérletek megsértették az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. A BT 2231-es számú határozata szerint Teheránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikusrakéta-technika alkalmazásával végzett rakétaindításoktól is.

Habár számos nyugati ország megkezdte az iráni atomprogram miatt Teheránra kivetett szankciói feloldását, Washington az emberi jogok megsértése, terrorszervezetek feltételezett támogatása és ballisztikusrakéta-programja miatt továbbra is büntető intézkedésekkel sújtja a perzsa államot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »