Izraeli támadás Jordánia ellen – hatvan éve történt: 1956. szeptember 30.

Izraeli támadás Jordánia ellen – hatvan éve történt: 1956. szeptember 30.

Déry-regény második kiadásban

Újranyomják Déry Tibor A befejezetlen mondat című nagysikerű regényét, amely így 1956 végén második kiadásban is megjelenik – adta hírül az MTI.

(1956 júniusában a Petőfi köri sajtóvitában a pártvezetést "egyoldalúan bíráló" felszólalása után kizárták a pártból. 1956–1957 telén a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány ellen lépett föl, ezért 1957-ben kilencévi börtönbüntetésre ítélték. Büntetését 1961-ben felfüggesztették, majd teljes amnesztiát kapott. Forrás: Wikipédia)

Szénhiány az országban

Az MTI jelentése szerint az országnak sok gondot okozott 1956 őszén a szénhiány, ezért a bányászok szeptember 30-án, vasárnap is munkába álltak. A beszámolók szerint a hétvégi műszakban a bányák zöme jól teljesített, Várpalotán például a tervezett négyezer helyett hatezer tonna szén került felszínre.

Izraeli támadás Jordánia ellen

Az egyiptomi sajtó felháborodással ír arról a fegyveres támadásról, amelyet az izraeli fegyveres erők hajtottak végre Jordánia ellen szeptember 25-ről 26-ra virradó éjjelen. A lapok a nyugati hatalmak politikájával hozzák összefüggésbe az izraeli akciót, az egyik újság szerint a támadást Anglia hallgatólagos beleegyezésével tervezték el és hajtották végre – számolt be az MTI az egyiptomi sajtó reakciójáról.

Már az egyiptomi bazárokban is érezni a szuezi válságot

Az Associated Press jelentése szerint a kairói rendőrség a bazárokban és a piacokon tartott háromnapos razzia során 105 kereskedőt tartóztatott le , akiket azzal vádolt, hogy árut halmoztak, és árdrágítást követtek el. A rendőrség intézkedésére az adott okot, hogy olyan hírek kezdtek terjedni, amelyek szerint a Szuezi-csatorna államosítása miatt Egyiptommal szemben alkalmazott nyugati gazdasági szankciók következtében áruhiány várható – írta az MTI.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »