Izraeli rendőrök ütlegeltek kopt keresztényeket az elbitorlott jeruzsálemi Szent Sír-bazilika előterében

Izraeli rendőrök ütlegeltek kopt keresztényeket az elbitorlott jeruzsálemi Szent Sír-bazilika előterében

A "magyar" hírközlő eszközök nem nagyon számoltak be vagy ha igen, akkor a zsidókkal kapcsolatos hírek szokásos alapos megszűrésével a megszállt Kelet-Jeruzsálemben, pontosabban az Óváros keresztény negyedében álló Szent Sír-bazilika épületegyüttesében még október 24-én történt keresztényverésről. A nagyvilág ingerküszöbét ezúttal sem elérő gyalázatos eseményre a kereszténység legszentebb helyének előterében, illetve részben az egyiptomi ortodox kopt keresztények jogos tulajdonában levő, ám a Szent várost megszálló izraeli hatóságok segítségével az etióp keresztények által kisajátított Szent Mihály arkangyal kápolnában került sor – írja az RT arab nyelvű kiadása, illetve az izraeli Jediot Áháronot és a Háárec című újság.

Közben a Szent Mihály arkangyal-kápolna állaga annyira leromlott, hogy már a mennyezetről kődarabok is hullottak az egyébként benne jogtalanul tartózkodó etióp szerzetesekre. Magyarán, az épületrész életveszélyessé vált. A kápolnát azonban az etiópok és az egyiptomi koptok egyaránt saját maguk akarták renováltatni, mert mindketten a jogos tulajdonuknak tartják. Ekkor lépett föl „pártatlan” döntőbíróként a megszálló Izrael, s a két keresztény egyház beleegyezése nélkül, sőt akarata ellenére, az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság a helyszínre rendelte a saját renováló munkabrigádját.

Hírdetés

A fentebb leírt előtörténet azért fontos, mert a magyar nyelven megjelent gyér beszámolók csak a kihívott izraeli rendőrökkel szemben is csak passzív ellenállást tanúsító egyiptomi kopt szerzeteseket és papokat, mint vallási fanatikusokat mutatják be, s akik minden ok nélkül meg akarták akadályozni a jó szándékkal helyszínre érkezett tatarozók munkáját.

Az Egyiptomi Külügyminisztérium az egyiptomi koptokkal szembeni izraeli rendőrségi föllépés miatt tiltakozott, s azt túlzottan erőszakos eljárásnak nevezte. Mi meg kíváncsian várjuk, hogy a közel-keleti keresztényeket védő kormányunk megteszi-e ugyanezt a baráti Izraelnél.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »