Izraelen kívül Egyiptomnak is a németek gyártanak tengeralattjárókat – de az arabok talán fizetnek is

Izraelen kívül Egyiptomnak is a németek gyártanak tengeralattjárókat – de az arabok talán fizetnek is

A németországi Kiel városában működő Thyssen Krupp Haditengerészeti Hajógyár Egyiptomnak is gyárt tengeralattjárókat. A kieli hajógyár még 2011-ben aláírta Egyiptommal a négy darab S41 209-es Projekt/1440-as tengeralattjáró legyártásáról szóló szerződést, s az első, épülőfélben levő tengeralattjárót 2015 decemberében kísérletképpen már vízre is helyezték – olvasható a twitter.com/kieldolphin bejegyzésére hivatkozva az Israel Defense izraeli katonapolitikai hírportálon. Izrael januárban kapta meg az összesen hat megrendelt tengeralattjáróból az ötödiket, ám közben négy darab korvett hajót is megrendelt a németektől.

Az Egyiptom által megrendelt négy tengeralattjáró legyártását az is fölgyorsította, hogy a kieli Thyssen Krupp Haditengerészeti Hajógyár (TKMS) az idén leszállította Izraelnek az ötödik tengeralattjárót. Mint ismert, Izrael összesen hat darab dízelmotor meghajtású, atomtöltetű robbanófejjel ellátott rakétákkal is felszerelhető tengeralattjárót rendelt a németektől. Az egyiptomiak által rendelt tengeralattjárók gyártását a németek azért is felgyorsították, mert az ‘Ábd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök által 2013-ban, még hadügyminiszter mivoltában végrehajtott katonai puccs óta az arab állam és Izrael között de facto biztonsági szövetség jött létre, elsősorban a Sínai-félszigeten is tevékenykedő Iszlám Állam és a Gázai övezetet kormányzó Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom ellenében. A németek pedig igen komolyan veszik Izrael biztonságát. 2017 elejére tervezik az Egyiptomnak gyártandó első tengeralattjáró leszállítását. A tengeralattjáró fegyverzetéhez tartozik a szintén német gyártmányú, „tengeri csukának” keresztelt DM2A4/Seehecht torpedó.

Izraelbe 1999 januárjától érkeznek Németországból a haditengerészeti tengeralattjárók, s amelyeknek darabja mintegy 350 millió dollárba kerül. Az Izraelben Delfin, illetve Leviatán névre keresztelt első két tengeralattjárót a zsidó állam teljesen ingyen kapta a németektől, amiért az azt megelőző Öböl-háború folyamán „végtelen önmérsékletet tanúsítva az izraeli hadsereg nem avatkozott be az ottani harcokba”…, illetve azért, hogy Izrael „megerősítse a védelmi képességét”.

A következő három, az Újjászületés, a Bálna és a Ráháv (tengeri szörny) nevű tengeralattjárók előállítási költségeinek már „csak” egyharmadát állta a német állam, míg a még épülőfélben levő hatodik, a 2019-ben leszállítandó Tengeri sün anyagi vonzatairól nem tudunk semmit.

Közben tavaly novemberben a németek és a zsidók aláírtak egy újabb haditengerészeti megrendelésről szóló megrendelést. A kieli hajógyárban összesen 430 millió euró értékben a németek négy darab, a legkorszerűbb támadó és védekező fegyverzettel felszerelhető korvettet gyártanak az izraeli haditengerészet részére. Az már csak hab a tortán, hogy az összesen 430 millió euróba kerülő négy darab hadihajó költségének az egyharmadát, mintegy 115 millió eurót újabb ajándékként ezúttal is a német adófizetők zsebéből húzza ki a Németországot a migráns sáskahaddal már amúgy is padlóra küldő Merkel-kormány.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »