Izraelben elvették és lehallgatták Manuel Valls francia miniszterelnök telefonját

Izraelben elvették és lehallgatták Manuel Valls francia miniszterelnök telefonját

Manuel Valls francia kormányfő és magas beosztású politikusokból álló kísérete idén májusban Izraelben és a Palesztin Nemzeti Hatóság területén tett látogatást. Jeruzsálemben biztonsági indokkal magyarázva az izraeli politikusokkal való megbeszélés előtt „megőrzésre” átvették a franciák telefonjait, ám a párizsi L’Express magazin mai híre szerint a zsidó titkosszolgálat egy ideig lehallgatta a kedves vendégek készülékeit. Az antiszemitizmus vádjától rettegő gallok természetesen nem merik igazolni a lehallgatásról szóló újsághírt, hanem inkább azzal áltatják magukat és az újságírókat, hogy „szövetségesek egymás ellen nem kémkednek”. Nem bizony.

Manuel Valls francia miniszterelnök vezető politikusok küldöttsége élén idén májusban Izraelbe látogatott, ahol a többi között megbeszélést folytatott a békegalamb Binjámin Netanjáhu miniszterelnökkel, a kormányzó Likud elnökével. Netanjáhu a francia kormányfőnek békeszándékának jeléül Jeruzsálemben azt is kijelentette, hogy akár már másnap hajlandó Párizsba repülni és Mahmúd ‘Abbász palesztin elnökkel az izraeli-palesztin megbékélésről tárgyalni. (Az izraeli kormányok a palesztinok lakta területek 1967-ben történt megszállása óta időnként hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni, ám egy idő után a megbeszélések mindig zátonyra futnak, mert a zsidók hallani sem akarnak a nemzetközi törvények értelmében illegális települések felszámolásáról vagy az újak építésének leállításáról. Magyarán: egy idő után a palesztinok mindig észreveszik, hogy tulajdonképpen nincs miről tárgyalni – H. J.)

Hírdetés

A Bibi békevágya láttán elérzékenyült francia miniszterelnök akkor szállt le a fellegekből a földre, amikor otthon kiderült, hogy a kedves izraeli vendéglátók egy ideig lehallgatták a küldöttség tagjainak telefonkészülékeit, beleértve a Manuel Valls kormányfőét is. A L’Express magazin értesülése szerint a zsidó titkosszolgálat egyszerű, de hatásos trükköt alkalmazott: úgymond mindkét fél biztonságának érdekében telefonjaik leadására kérték meg az izraeli kormány tagjaival találkozó franciákat. A készülékeket a távozó francia politikusok természetesen visszakapták, ám nemsokára azt vették észre, hogy bizonyos vételi- és térerőgondok vannak a telefonjaikkal.

Manuel Vals az izraeli látogatás záróaktusaként, május 24-én a jeruzsálemi Dávid király szállóból átrándult Rámalláhba, a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyére is, ahol a palesztin elnökkel közölte a Netanjáhu újabb békülékenységéről szóló örömhírt. Abu Mázen azonban régebben és jobban ismeri az izraeli politikusokat, mint a francia kormányfő, ezért közölte vele, hogy a palesztinok a tárgyalások megkezdésének előfeltételeként a zsidó települések építésének és kibővítésének a leállítását követelik.

Az Izraelben és a palesztin területeken látogatást tevő francia küldöttség hazatérése után a gall titkosszolgálat megvizsgálta a „rosszul működő” telefonkészülékeket, s ez a tevékenység még most is tart. A francia miniszterelnök és kíséretének tagjai – mivel zsidókról van szó – természetesen semmit nem árultak el arról, hogy mit fedeztek fel a készülékek vizsgálatakor. A L’Express kérdésére a miniszterelnöki hivatalban azt mondták: „Szövetséges államok sosem kémkednek egymás ellen, s mindössze a telefonkészülékek szokásos ellenőrzéséről van szó.” Sőt, ami még hihetőbb: Bibi Netanjáhi miniszterelnöki hivatalából is elhangzott a lehallgatás tényét cáfoló és az ez irányú vádakat erélyesen visszautasító megnyilatkozás.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »