Izrael szerint Iránnak több mint 80 ezer harcosa van Szíriában

Izrael szerint Iránnak több mint 80 ezer harcosa van Szíriában

Az Európai Uniónak meg kellene védenie külső határait és rendeznie kellene szomszédaival fennálló konfliktusait – nemzetközi lapszemle következik.

A Trump kormány veszélyt jelent a világra címmel közölt írást a Bloomberg Soros György davosi beszédéről. A magyar származású milliárdos egy vacsorán beszélt a davosi világgazdasági fórumon. Soros szerint az amerikai elnök legkésőbb 2020-ra már sehol sem lesz, mert elsöpri az ellenzék. A 87 éves milliárdos szerint alapítványa a Nyílt Társadalom Alapítvány költségvetésének több mint felét otthon költi el ahelyett, hogy a fejlődő országokban tenné. Soros szerint Kim Dzsong Un és Donald Trump ugyanannyira veszélyes emberek, mert mindketten hajlandóak lennének egy nukleáris háborúba beleállni csak azért, hogy hatalmukat megerősítsék. A milliárdos beszélt Európáról is, ahol szerinte egy többsebességes modell lenne a sikeres, mert így Nagy-Britannia is újra csatlakozhatna, anélkül, hogy be kellene vezetnie az eurót. Soros György azt is mondta, hogy menekültként vele jobban bántak, mint ahogy Európa most bánik azokkal, akik a háborús övezetekből érkeznek.

Izrael szerint Iránnak több mint 80 ezer harcosa van Szíriában, és az iszlám köztársaság megpróbálja a világ legnagyobb katonai támaszpontjává változtatni a polgárháború sújtotta közel-keleti országot – írja a Jerusalem Post. A lap az izraeli ENSZ nagykövetet idézi, aki szerint Iránnak erre azért van szüksége, hogy destabilizálja a régiót, fenyegesse Izraelt és “terrorizálja az egész szabad világot”. Danny Danon szerint közülük 60 ezren szíriaiak, kilencezren a Hezbollah síita szervezet, háromezren az Iráni Forradalmi Gárda, tízezren pedig szerte a Közel-Keletről – többek közt Irakból, Afganisztánból és Pakisztánból – verbuvált síita milíciák tagjai.

Hírdetés

Az Európai Uniónak meg kellene védenie külső határait és rendeznie kellene szomszédaival fennálló konfliktusait, mielőtt azok biztonsági téren fenyegetik a tagállamok állampolgárait – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő a 48. davosi Világgazdasági Fórumon a Idnes cseh napilap. A bevándorlással kapcsolatban Babis megjegyezte, hogy az uniós kvóták két éve megosztják a tagállamokat. Hozzátette, hogy a kvóták betartása esetén is csak “bevándorlási nyomás” két százalékát lehetne megoldani. Az uniónak világos stratégiát kell kidolgoznia és fenntartania, amely révén határozott és hatékony lesz. Az Európai Tanácsot erre a célra hozták létre.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »