Izrael kizárólag a zsidók állama – Elfogadták az ellentmondásosan megítélt törvényt

Izrael kizárólag a zsidók állama – Elfogadták az ellentmondásosan megítélt törvényt

Az izraeli törvényhozás elfogadta azt a igen sok vitát kiváltó törvényjavaslatot, amely Izraelt kizárólag a zsidók államaként ismeri el. Az arab nyelv többé nem hivatalos nyelve az országnak, a zsidó telepek létrehozását „nemzeti és államérdekként” kerültek meghatározásra, fővárosnak pedig Jeruzsálemet jelölte meg.

A törvény valószínűleg tovább táplálja majd a lakosság 20 százalékát kitevő ara kisebbség és a zsidók között. Hozzá kell tenni, a szavazás szoros volt, és több hónapnyi kemény vita előzte meg. A 120 tagú parlament 62 képviselője szavazott igennek, 55 nemmel, ketten pedig tartózkodtak.

fogalmaz a törvény.

Hírdetés

Bár a legvitatottabb részek végül kikerültek a törvényből, aligha fogja lenyugtatni a kedélyeket. Az arab neyelv bár nem hivatalos, továbbra is lehet használni a hivatalokban. És bár az arab polgárok ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a zsidók, arra panaszkodnak, hogy másodrangú polgárokként kezelik őket, és gyengébb minőségű szolgáltatásokat kapnak az államtól, elsősorban az oktatás, egészségügy és a lakhatás területén.

fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli elnök.

HNonline.sk

Nyitókép: haaretz.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »