Izrael: Iránnak több mint 80 ezer harcosa van Szíriában

Az Európai Uniónak meg kellene védenie külső határait és rendeznie kellene szomszédaival fennálló konfliktusait – nemzetközi lapszemle következik.

A Trump kormány veszélyt jelent a világra címmel közölt írást a Bloomberg Soros György davosi beszédéről. A magyar származású milliárdos egy vacsorán beszélt a davosi világgazdasági fórumon. Soros szerint az amerikai elnök legkésőbb 2020-ra már sehol sem lesz, mert elsöpri az ellenzék. A 87 éves milliárdos szerint alapítványa a Nyílt Társadalom Alapítvány költségvetésének több mint felét otthon költi el ahelyett, hogy a fejlődő országokban tenné. Soros szerint Kim Dzsong Un és Donald Trump ugyanannyira veszélyes emberek, mert mindketten hajlandóak lennének egy nukleáris háborúba beleállni csak azért, hogy hatalmukat megerősítsék. A milliárdos beszélt Európáról is, ahol szerinte egy többsebességes modell lenne a sikeres, mert így Nagy-Britannia is újra csatlakozhatna, anélkül, hogy be kellene vezetnie az eurót. Soros György azt is mondta, hogy menekültként vele jobban bántak, mint ahogy Európa most bánik azokkal, akik a háborús övezetekből érkeznek.

Izrael szerint Iránnak több mint 80 ezer harcosa van Szíriában, és az iszlám köztársaság megpróbálja a világ legnagyobb katonai támaszpontjává változtatni a polgárháború sújtotta közel-keleti országot – írja a Jerusalem Post. A lap az izraeli ENSZ nagykövetet idézi, aki szerint Iránnak erre azért van szüksége, hogy destabilizálja a régiót, fenyegesse Izraelt és “terrorizálja az egész szabad világot”. Danny Danon szerint közülük 60 ezren szíriaiak, kilencezren a Hezbollah síita szervezet, háromezren az Iráni Forradalmi Gárda, tízezren pedig szerte a Közel-Keletről – többek közt Irakból, Afganisztánból és Pakisztánból – verbuvált síita milíciák tagjai.

Hírdetés

Az Európai Uniónak meg kellene védenie külső határait és rendeznie kellene szomszédaival fennálló konfliktusait, mielőtt azok biztonsági téren fenyegetik a tagállamok állampolgárait – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő a 48. davosi Világgazdasági Fórumon a Idnes cseh napilap. A bevándorlással kapcsolatban Babis megjegyezte, hogy az uniós kvóták két éve megosztják a tagállamokat. Hozzátette, hogy a kvóták betartása esetén is csak “bevándorlási nyomás” két százalékát lehetne megoldani. Az uniónak világos stratégiát kell kidolgoznia és fenntartania, amely révén határozott és hatékony lesz. Az Európai Tanácsot erre a célra hozták létre.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »