Izrael fölszólította állampolgárait a szakadár Transznisztria elhagyására – orosz támadástól tartanak

Izrael fölszólította állampolgárait a szakadár Transznisztria elhagyására – orosz támadástól tartanak

Az izraeli és a nyugati titkosszolgálatok szerint az orosz hadsereg rövidesen megtámadja a Moldovai Köztársaságból 1990-ben kivált, többségében oroszok lakta Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságot, más szóval Transznisztria. A rendkívül megromlott transznisztriai biztonsági helyzetre való hivatkozással az Izraeli Külügyminisztérium fölszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságba, illetve a már ott tartózkodókat a térség azonnali elhagyására – írja a Má’árív.

Az Izraeli Külügyminisztérium tegnap délután figyelmeztette az izraeli állampolgárokat, hogy csak halaszthatatlan ok miatt utazzanak a hivatalosan a Moldovai Köztársasághoz tartozó, ám belőle 1990 szeptemberében kivált és önállósodott Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságba, más néven Transznisztriába. Egyben felszólítja az ott tartózkodó izraelieket, hogy minél előbb hagyják el a szakadár területet. Az izraeli minisztérium a transznisztriai biztonsági helyzet legutóbbi romlásával indokolta az utazások elhalasztására figyelmeztető felhívást. Az Izraeli Külügyminisztérium a Transznisztriába történő utazásoktól azért is tanácsolja el az izraelieket, mert a kialakult helyzetben Izrael csak korlátozottan képes segíteni az orosz többség lakta Transznisztriában tartózkodó izraeli állampolgárokat.

Hírdetés

Az Izraeli Külügyminisztérium titkosszolgálati jelentésekre támaszkodva úgy véli, hogy Oroszország a közeljövőben a Moldovai Köztársaság keleti felén elterülő, főként oroszok lakta szakadár, Nyugat-Ukrajnával határos Transznisztriát is megtámadhatja. Hétfőn Transznisztria fővárosában, a 18. század végén oroszok alapította Tiraszpolban több robbantást is elkövettek. A hírt közlő Má’árív megjegyzi: Transznisztriát gyakorlatilag már most is az orosz hadsereg uralja, hiszen a szakadár köztársaság területén legalább 1500 orosz katona tartózkodik, fegyverraktárakat és kiképzőközpontokat tartanak fönn.

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság vagy más néven Dnyeszteren Túli Terület, vagy röviden csak Transznisztria a Szovjetunió fölbomlása nyomán vált önállóvá 1990 szeptemberében a Moldvai Köztársaságtól való elszakadása után. A mindössze 4163 négyzetkilométernyi, jórészt a Dnyeszter folyótól keletre elterülő, orosz többségű szakadár köztársaságnak 550 ezer lakosa van. Fővárosa a mintegy 140 ezer lakosú Tiraszpol, amelyet az oroszok alapítottak a XVIII. század végén.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »