Izrael felszólította az EU-t, ne finanszírozzon terroristákhoz köthető csoportokat

Izrael felszólította az EU-t, ne finanszírozzon terroristákhoz köthető csoportokat

Izrael felszólította az Európai Uniót hogy szüntesse meg azoknak a palesztin civil szervezeteknek az pénzügyi támogatását, amelyek bojkottot hirdettek Izrael ellen. Ellenkező esetben Tel-Aviv ezt úgy értékeli, hogy az EU – hivatalos kijelentései ellenére – csatlakozott a bojkotthoz.

Egy amerikai jelentés izraeli közzététele után érkezett a bejelentés. A dokumentum szerint az Unió több olyan palesztin civil szervezetet is támogat, amelyek csatlakoztak a bojkotthoz, illetve terroristacsoportokkal hozhatók összefüggésbe.

Az Unió egyelőre nem foglalt állást a bejelentéssel kapcsolatban.

Hírdetés

Az izraeli értesülések szerinit palesztin szervezetek 5 millió eurós uniós támogatásban részesültek 2016-ban. Az egyik szervezet egy palesztin „terrorista csoporttal” hozható szerintük összefüggésbe, akik az említett évben 1,7 millió eurót kaptak Brüsszeltől.

Az Izrael elleni bojkott hátterében a Gázai övezet határánál felállított kerítésnél történt, több halálos áldozatot követelő incidensek állnak. Több ezer palesztin tüntet Izrael létrejötte ellen, gumiabroncsokat égetnek, parittyával köveket hajigálnak a kerítés túloldalán lévő izraeli katonákra, illetve drónokkal próbáltak Molotov-koktélt dobni az ellenre. Az izraeli katonák a többször is a tüntető tömegbe lőtt. A halálos áldozatok száma több tucat, a sebesülteké több, mint 1200.

Times of Israel, Körkép.sk

Nyitókép: Times of Israle


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »