Izrael elzárta a csapot: sokan víz nélkül Gázában

Izrael elzárta a csapot: sokan víz nélkül Gázában

Több tízezer palesztin maradt tiszta ivóvíz nélkül a Gázai övezetben Ramadán idején, mert Izrael nemzeti vízszolgáltatója felfüggesztette az ellátást – írja az Al Jazeera.

A döntés miatt állítólag vannak családok, akik már 40 napja nem jutnak vezetékes vízhez. Az intézkedés miatt bajba került többek közt a negyvenezer lakosú Jenin, valamint Salfit városa mellett jó néhány környékbeli kistelepülés is. A helyiek jelenleg lajtos kocsikkal próbálják megoldani az ivóvízellátást, sokan pedig kutakból és forrásokból igyekeznek pótolni a kiesett mennyiséget.

Tisztviselők elmondása alapján a szerencsétlenül járt gázai családok egy része napi 2-3 liter vízből kényszerül megélni. Érzékeltetésül: az ENSZ szerint egyetlen személy ideális vízfogyasztása minimum 7,5 liter. A Közel-Keleten viszont sokszor a forróság az úr, az év ezen részében nem ritkán 35 Celsius fok felé kúszik a hőmérséklet, vagyis a vízigény is jóval nagyobb lehet. Ráadásul jelenleg is tart az idei muszlim böjti hónap, a Ramadán, sokan napnyugtáig nem vesznek magukhoz ételt és italt, ami tovább súlyosbíthatja az amúgy sem fényes helyzetet.

Az izraeli állami vízszolgáltató vállalat, a Mekorot nem indokolta meg a döntését.

Az Al Jazeera cikke kitér arra is, hogy Izrael 1967, a terület megszállása óta korlátozza ilyen-olyan mértékben a gázai övezet vízellátását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »