Izrael a föld alatt is falat húz Gázai övezet köré

Az izraeli hadsereg hozzálátott, hogy olyan betonakadályt építsen fel a Gázai övezet határán, amely a tervek szerint védelmet nyújt majd az iszlamista Hamász mozgalom fegyvereseinek föld alatti alagutakból induló támadásai ellen is – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

 

A hadsereg az Akadály nevet adta a tervnek, amelynek célja, hogy a határnál feltartóztassa az övezetet uraló Hamász izraeli területek felé tartó harcosait. A határ teljes hosszában kiépítendő betonkerítés a tervek szerint több tíz méter mélyre nyúlik majd a föld alá,hogy védelmet nyújtson a támadóalagutak ellen. Konkrét részleteket azonban nem árultak el.

 

forrás: origo.hu / AFP

 

Hamász elleni legutóbbi, 2014 nyarán lezajlott Erős Szikla hadművelet idején több helyen is a föld mélyébe ásott alagutakon hatoltak be izraeli területre a palesztin fegyveresek, ami azóta is súlyos aggodalmat kelt a határ menti izraeli településeken.

 

Elsőként éppen ezeknek a településeknek a térségében kezdik meg az építkezést, de az akadályrendszer teljes elkészítése évekig is eltarthat.

 

 

Gadi Ejzenkot vezérkari főnök az izraeli hadsereg története legnagyobb építkezésének nevezte az új gázai határkerítés létrehozását. A hadsereg egyik magas rangú tisztje a Gázai övezetben a Hamász által folytatott alagútfúrásokra utalva azt mondta, hogy a Hamásznál “meg fogják érteni, hogy saját halálos csapdájukat ássák”.

 

forrás: origo.hu / MTI
borítókép: reuters.com

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »