Izomból nyomná be a ’24-es olimpia kapuját a szkander

Izomból nyomná be a ’24-es olimpia kapuját a szkander

30 teremben 1000 szkanderozónk várja, hogy a sportág ötkarikás tényező legyen. Egyáltalán nem reménytelen a helyzet!

Akad még, aki emlékszik Kasztrióta György, ismertebb nevén Szkander alakjára? Szorgosabb történelemtanárok csempészik bele máig az albánok XV. századi törökverő hősét a Hunyadiak Magyarországáról szóló tanóráikba. De talán nincs egy sem közülünk, aki e név hallatán némi mosollyal az arcán ne rögtön a szkanderre, nemzetközi nevén csuklóbirkózásra gondolna. Márpedig a sportág képviselői Magyarországon is mindent megtesznek azért, hogy a szkanderról egy, csak egy dolog jusson az eszünkbe.

Erről álmodtak Pacal bácsiék

A szkander már régen kilépett a kocsmából és konszolidálódott; negyven éve életre hívták a Szkander Világszövetséget, 1990-ben pedig a Magyar Szkander Szövetség is megalakult Paracki Sándor és Fehér Lajos elgondolásából – Pacal bácsi korábban bokszban jutott Eb-bronzéremig. A Paracki Sándor utáni harmadik vezetőt gyűri most a sportág, Csabai Attila készségesen vezet be minket a szkander bugyraiba.

– A 2006-os gödi Európa-bajnokság óta töretlen a fejlődésünk, ma 30 klubban szkanderoznak, közel ezren. Rajtuk kívül tudunk még ezer emberről, akik hobbiszinten űzik.

Komoly bázisa van, és egyre nő

Nem tévedés: van Magyarországon harminc, kifejezetten és csakis a szkandernak otthont adó tornaterem, ahová hegyomlás kinézetű urak és – hogyan is illik ezt mondani – önvédelemre képesnek tűnő hölgyek rendszeresen járnak edzeni, speciális asztalon, speciális gépekkel.

 Országos szkanderbajnokság Gödön 2008. március 8-án Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI  

Arra azért nem kell gondolni, hogy minálunk bárki megél ebből, mint Csabai mondja, „attól még odébb vagyunk”, hogy Las Vegasban vagy hasonló helyszíneken szerepeljünk, de az Eurosporton már fel-feltűnik egy-egy magyar, az Iron Wars nemzetközi versenyen Kovács Péter 85 kilós kategóriában már megmutathatta magát. Kovács egyébként itthon egyeduralkodónak számít, a nagyobb súlykategóriákban is mindenkit le tud győzni, de hiába sikeres világkupákon is, civil foglalkozásából él.

Aszen Hadzsitodorov, a Szkander-világszövetség elnökeA napokban Budapesten tartózkodik, hogy aláírja a jövő évi világbajnokság rendezéséről szóló dokumentumot Csabai Attilával, és megtekintse a szombati, 200 ép- és parasportoló (20 ország) részvételével, 39 kategóriában zajló világkupaversenyt. Tőle megtudtuk:– A napokban befejeződött bulgáriai versenynél még nagyobbra számítok Budapesten jövőre. A szkander egyre több és több fiatalt vonz, és tudom, hogy Budapest az egyik leggyönyörűbb város Európában, mindenki ide akar jönni, nemcsak a vb-re, de turistaként is. A magyar szövetségben kiváló munka zajlik az előkészületeket tekintve, már csak az kell, hogy a média mellettünk álljon.

Vb-t rendezünk az olimpiai helyszínről szóló döntés előtt

A körülmények ellenére – Szekeres Pál korábbi ötlete alapján – 2013-ban megpályáztuk a ’17-es szkander-vb-t, és a csehekkel szemben 36:3 arányban győztünk, így a MOM Sportban jövő év szeptember 2. és 11. között, alig néhány nappal a 2024-es olimpiai helyszínről szóló, szeptember 13-ai, perui NOB-döntés előtt történelmi rekordot jelentő 1500 indulóval világbajnokságot rendez Budapest.

A sportág infrastruktúrája egyébként a MOB és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásából él, amit szintén nem hagynánk magyarázat nélkül, mivel a szkander nem olimpiai, de még csak nem is paralimpiai sportág.

2020? 2024?

– 2020-ban a jelek szerint már ott lehet a paralimpián a szkander, ami már most is nagy népszerűségnek örvend a testi fogyatékkal élő sportolók között, mostani vb-aranyunkat is ebben a kategóriában szereztük – említi Csabai. És hogy a „rendes” olimpiához mi köze? – Van remény, de titkos, hogy egyszer ötkarikás tényezők leszünk. Nekem van ötletem, de még nem dolgoztam ki. Ha 2024-ben megkapjuk a játékok rendezését, akkor lesznek bemutatkozó sportágak. Hogy a miénk lesz-e az egyik, az attól is függ, milyen eredményesek tudunk lenni addig. Nagy harc lesz, száz sportág küzd ezért. Hiszek benne, hogy megnyerjük a rendezést, aztán majd meglátjuk – adott hangot reménykedésének Csabai, aki a magyar szövetség vezetése mellett nem mellékesen az európai és a világszövetségnek is második embere.

A szkander nemzetközi vérkeringésében jelenleg 77 ország szerepel, a mieink a múlt heti 6 napos, 8 asztalos bulgáriai világbajnokság csapatversenyében az előkelő 10. helyen zártak, egy aranyérmet, három ezüstöt és négy bronzot szereztek. Bírói szinten is ott vagyunk a legjobbak között, Doro Zsolt a mostani vb-n kapott mesterbírói fokozatot.

A szkander kategóriái– Junior (18 év alatti) lányok (60 kg alatt és fölött, jobb- és balkezesek), illetve fiúk (balkezesek: 75 kg alatt és fölött – jobbkezesek: 75 kg alatt, 85 kg alatt, 85 kg fölött)– Parasportoló férfiak: bal- és jobbkezesek (75 kg alatt, 90 kg alatt, 90 kg fölött)– Master férfiak (40 év fölött): bal- és jobbkezesek (75 kg alatt, 90 kg alatt, 90 kg fölött)– Nők: bal- és jobbkezesek (55 kg alatt, 65 kg alatt, 65 kg fölött)– Férfiak: bal- és jobbkezesek (65 kg alatt, 75 kg alatt, 85 kg alatt, 95 kg alatt, 105 kg alatt, 105 kg fölött).

A szabályok

A versenyszerű szkanderezés részleteiben elmerülve megtudjuk:

két bíró vanprofi beállítással kezdődik egy-egy mérkőzéskisebb növésű sportolók az asztalhoz illesztett speciális dobogót használhatnaka csukló egyenesa váll párhuzamosa könyök lent vana kapaszkodót fogni kell – és „Ready, go!”

– Onnantól robbant az ember – folytatja Csabai Attila, aki nem árul zsákbamacskát: összesen egy-két másodpercig tart egy küzdelem a profiknál.

Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó szkanderversenyző legyen? Például a már említett speciális gépek és komoly szaktudású edző segítsége is, ezekhez a hozzávalókhoz a 30 edzőteremben lehet odaférni.

A dopping természetesen ezt a „játékot” is fertőzi, elő-elő is fordul a tiltott szerek használata, de magyar versenyző még egyetlen esetben sem adott pozitív mintát az ellenőröknek.

Még nem említettük, de a jövő évi világbajnokság fővédnöke Deutsch Tamás MTK-elnök, fideszes EP-képviselő lesz, egyéb elfoglaltságra hivatkozva nem jelent meg a vb-rendezési dokumentum pénteki aláírásán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »