Ízletes palóc étkeket lehetett kóstolni Gömörpéterfalán- KÉPGALÉRIÁVAL

Ízletes palóc étkeket lehetett kóstolni Gömörpéterfalán- KÉPGALÉRIÁVAL

A gömörpéterfali Péterfaláért polgári társulás idén másodízben rendezte meg a Palóc étkek napját a helyi sportpályán. A rendezvényt hagyományteremtő és közösségépítő szándékkal szervezték, hogy a résztvevők megmártózzanak a palóc ízek, zenék, mesék és táncok világában.

Ínycsiklandó illatok csalogatták az érdeklődőket a gömörpéterfali sportpályára, ahol 12 csapat készített különféle finomságokat a palóc konyha repertoárjából.

„Vaddisznópörkölt lesz csigatésztával és uborkasalátával. A másik katlanban pedig tyúkhúsleves van, házi gyúrt tésztával”- mutatták finomságaikat a jesztei menyecskék, akik a háztáji ízekre helyezték a hangsúlyt.

A füleki Banya klub tagjai pedig sutoricát, vagyis káposztás babot készítettek, melynek a titkos hozzávalóit is elárulták.

„A disznófarok adja meg az ízét, meg a köröm”- mondták mosolyogva.

A Détéri ifjoncok a nagyszülők receptje alapján hagyományos krumplilaskával készültek. Singlár Edina kérdésünkre a hozzávalóit is elárulta.

„Főtt krumpli, liszt meg jó sok só, mert mi sósan szeretjük, és tüzes húst kínálunk hozzá. A jó laskához főként erőre van szükség, meg főtt krumplira. De ne újkrumpli kerüljön bele, mert abban sok a folyadék, ezért sok lisztet vesz fel, és én azt vallom, hogy inkább legyen krumplis, mint lisztes.”

Hírdetés

Különleges csemege volt a gulyka is, ami egykor a pásztorok eledeleként szolgált. A borzovai Mezei Margó elmondta: mint sok palóc ételnek, ennek is krumpli az alapja.

„Miután a krumplit lereszeltük, sót, borsot és fokhagymát teszünk hozzá. Majd apró kockára vágott füstölt hús, és annyi liszt kerül bele, amennyit éppen fölvesz. Végül vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és forró vízben fél órát főzzük. A megfőtt gombócokat aztán pirított hagymával kínáljuk”- mondta.

Az érdeklődők kóstolhattak továbbá vadgulyást, nyúlpörköltet, babgulyást, csikós tokányt, savanyú levest, de nem hiányozhatott a kínálatból a töltött káposzta és a csülkös pacal sem. A szervezők szerint, ahogyan édes anyanyelvünk megtartása, úgy a gasztronómia is a magyarság megmaradásának záloga.

„Rohanó világban élünk sajnos. Elfeledkezünk egymásról, szeretteinkről, az összetartozásról. Ezért is hoztuk létre ezt a rendezvényt, hogy családias környezetben ismét összehozzuk a közösséget. És felnőtt, gyermek, egyaránt jól érezze magát”- nyilatkozta Keka Marián, a Péterfaláért polgári társulás elnöke, főszervező.

A rendezvény nem a versengésről szólt, hanem az együttlétről, a találkozás és evés öröméről. Az ízletes étkek mellett a szervezők minden korosztály számára készültek kísérőprogramokkal. Míg a gyerekek a parasztállatkertben házi állatokat simogattak, addig a szülők kedvükre válogathattak a szebbnél-szebb kézműves termékek kínálatából, és együtt élvezhették a színes kultúrműsort. A családias hangulatú összejövetelnek az időjárás is kedvezett.

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »