Ízelítő Irán kultúrájából

Ízelítő Irán kultúrájából

Az Iráni kultúra napjai című, különleges, egyszerre képzőművészeti és kézműves kiállítás nyílt meg az Erdélyi Néprajzi Múzeumban a hétvégén Kolozsváron.

iranmuz_b(fotó: Gabriel Marian)

Irán valamennyi vidékéről hoztak autentikus perzsaszőnyegeket, amelyeket meg is lehetett vásárolni. Hamid Moayye, Irán bukaresti nagykövete a tárlatmegnyitón elmondta, az eladott szőnyegek bevételét a gyerekrák elleni küzdelemre fordítják, így jótékonysági feladatot is ellát a kiállítás. A selyem perzsaszőnyegek ára 50 és 10 000 euró között váltakozott.

A nagykövet ugyanakkor megköszönte a néprajzi múzeumnak a lehetőséget, hogy bemutathatják a gazdag történelmi múlttal rendelkező ország képzőművészetének és kézművességének egy szeletét. Tudor Sălăgean, a néprajzi múzeum igazgatója kifejtette, a rendezvényt az Iráni Iszlám Köztársaság romániai nagykövetségével, a Közel-Keleti Politikai és Gazdasági Intézettel (Middle East Political and Economic Institute), és a Babeş–Bolyai Tudományegyetemmel közösen rendezték meg.

Hozzáfűzte: a tárlat festményeket, Perszepoliszból származó miniatűröket sorakoztat fel, de sakktáblák, intarziával készített fadobozok, lakkozott fémtányérok és táskák is szerepeltek a tárlat kínálatában. A múzeumigazgató kitért arra is, hogy a kiállítás két részből áll, a képzőművészeti tárgyakat csupán megtekinteni lehet, de az iráni kézművesség portékáit meg is lehet vásárolni. A különleges perzsa selyemszőnyegek mellett – amelyek kizárólag kézimunkával készültek – az érdeklődők belül vízhatlan bélésű gyapjútáskákat is vásárolhattak 70–100 lejért. Aki pedig hagyományos iráni tunikát szeretett volna, az 200 lejért gazdagíthatta ruhatárát a közel-keleti különlegességgel.

Ezenkívül különböző méretű, selyem- és ezüstfonalból készített szőttesek is szerepeltek a kínálatban, ezek ára 10 lej és 1300 lej közt mozgott. A tárlaton látható kézimunkák egy részét az Iráni Iszlám Köztársaság külügyminisztériuma segélyalapítványának diplomatanői készítették. A szervezők ugyanakkor elmondták, azért is különleges a tárlat, mert huszonhat éve nem volt példa a perzsa kultúrát bemutató, hasonló kaliberű rendezvényre a kincses városban. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »