Iván Alex: amikor győztesként jöhetsz le a pályáról, az kárpótol mindenért!

Iván Alex: amikor győztesként jöhetsz le a pályáról, az kárpótol mindenért!

A dunaszerdahelyi Iván Alex a DAC és a Győri ETO akadémiáján nevelkedett, majd Komáromban és Pozsonyligetfalun is szerepelt. A 22 esztendős tehetség végül Szereden lett élvonalbeli futballista. Az őszi szezon során kiválóan teljesített és hat gólpasszt is kiosztott, valamint nevelőegyesülete, a DAC ellen is remekelt. A fiatal futballistával beszélgettünk.

Nem egész egy éve kerültél az élvonalbeli Szered csapatához. Hogyan jött a lehetőség?

Igen, most februárban volt 1 éve, hogy Szeredre kerültem. Pozsonyligetfalun szerepeltem kölcsönben, egy jó fél évet hagyhattam magam mögött, miután megkeresett a szeredi csapat, hogy menjek el egy hétre próbajátékra, illek-e a csapat elképzelésébe. Végül minden jól alakult, és sikeresen le tudtak igazolni.

2019 februárjában a Szered hazai pályán fogadta a Slovant. Számodra ez egy mérföldkő volt a pályafutásodban, hiszen ezen a mérkőzésen debütáltál az élvonalban. Hogyan élted meg bemutatkozásodat a Fortuna Ligában?

Így van, az alapszakasz utolsó 4 mérkőzésére kerültem Szeredre, ezek a meccsek a felsőházba való jutásról szóltak. Az első mérkőzésen a Nagymihály ellen még nem kaptam szerepet, csak a második mérkőzésen a tavalyi bajnok Slovan ellen. Igaz csak pár percet, de az egyik célom eléréséhez ez teljesen rendben volt. Tudtam hosszú út van még hátra.

Első élvonalbeli gólodat a Zsolna ellen szerezted, valamint a kupában is betaláltál egykori csapatod, a Ligetfalu ellen. Milyen érzés volt megszerezni első élvonalbeli gólodat?

Nagyon jó érzés volt már az első percben vezetéshez juttatni a csapatot, főleg a Zsolna otthonában, és ami a legfontosabb győzelmet is ért a gólom. Szóval nagyon boldog voltam. A mostani kupaszereplésben az igazat megvallva vártam, hogy összekerüljünk a nem is oly régi csapatommal. Jó érzés volt játszani ellenük, mindenképp gólt szerettem volna szerezni. Mindig nagy motiváció a korábbi csapatod vagy a barátaid ellen játszani.

Az őszi szezon során 21 bajnokin léptél pályára, ezalatt sikerült 6 gólpasszt is kiosztanod, ezzel a ligában a legjobbak között találhatunk. Csupán öt játékos jegyez több asszisztot. Hogyan értékelnéd az őszi szezonodat?

Sikerült nap mint nap teljesítenem, ezért az edzőm úgy látta, a csapatban a helyem az idei szezonban. Minden meccsen kezdőként léptem pályára, ami nagy motivációt adott, próbálom ezt viszonozni a teljesítményemmel, gólpasszokkal és gólokkal. Szerencsére jól megtalálom a csapattársaimat a kapu előtt, ez az egyik erősségem. Az idei szezonben a legjobb háromban szeretnék végezni, ami a gólpasszokat illeti. Meglátjuk, hogy alakul a szezon tovabbi része, lesz-e erre lehetőség.

Kitartás, alázat, kemény munka… Korábban szerepeltél a DAC és a Győr juniorcsapatában, majd Komáromban és Ligetfalun is futballoztál. Hogyan sikerült eljutnod egészen az élvonalig, mennyi munkád van benne és mennyit sikerült fejlődnöd az elmúlt évek során?

Igen, ezek nélkül ezt a sportágat nem lehet profi szinten csinálni, rengeteg lemondással jár, de nekem ez megéri, amikor győztesként jöhetsz le a pályáról az kárpótol mindenért.

Szerencsére fiatalként nagyon jó kezekbe kerültem Győrben az ETO akademiáján, ahol rengeteget fejlődtem technika és taktika terén.

Ennek köszönhetem azt, ahol most tartok, persze a fejlődés sosem áll meg, nap mint nap teszek érte, hogy jobb és jobb lehessek. Ezalatt nem csak az edzéseket értem.

Mit neveznél meg a legfőbb erősségednek?

Hírdetés

Erősségemnek említeném az egy az egy elleni párharcot, valamint szeretek cselezni, de melyik szélső játékos ne szeretne, illetve a pontos beadások, amiket gólpasszaim is bizonyítanak.

Szered a kiesőzóna előtt zárta az alapszakaszt, amennyiben folytatódna a bajnokság mit vársz a tavasztól?

Ebben a szezonban picit lejjebb csúsztunk a vártnál, de, ha folytatódna a bajnokság, nem félek a kieséstől, tudom, hogy a csapat milyen szintet képvisel. Csak pár pontra vagyunk a hatodik helytől.

Milyen érzés volt számodra a nevelőegyesületed a DAC elleni mérkőzéseken pályára lépni?

Mint mondtam, mindig nagy motiváció a korábbi csapatod ellen pályára lépni főleg, ha ez a nevelőegyesületed akkor talán még duplán is számít. Szeretném megmutatni, hogy az ottani  évek után nekem is lenne helyem az első csapatnál.

A DAC elleni meccsek mindig gólzáporosak.

A legemlékezetesebb a tavalyi mérkőzés volt a MOL Arénában, 9 ezer ember előtt, ami 3-4-re alakult a javunkra, és sikerült két gólpasszt is kiosztanom.Jelenleg szünetel a bajnokság a koronavírus-járvány miatt, mennyire jött rosszkor ez a váratlan szünet?

Egy ilyen fajta vírus soha semmilyen időszakban nem jön jókor, most ez az időszak van, hogy a futballt félre kell tenni bármennyire is nehéz.

Megosztanád olvasóinkkal hogyan telik egy napod ebben a focinélküli időszakban?

Napi szinten edzésben tartom magamat, hogy ha engedélyt adnak a bajnokság folytatására, fitten térjek vissza a csapathoz. A napi rutinom szerint 9 óra körül szoktam reggelizni, majd 10 óra körül átmozgató edzés és erősítés következik, persze szigorúan a négy fal között. Ezt követően ebédet főzök magamnak, ilyenkor sem mindegy mit táplálkozunk. Kikapcsolódásképp filmet nézek, telefonon beszélek a barátokkal, hogy telik a napjuk és jól vannak-e. A későbbi órákban ha az adott napon két edzés szerepel, akkor 4 óra környékén elmegyek futni, ha viszont nincs futás, akkor is sétálok fél órát a friss levegőn. Este próbáljuk a szüleimmel társasjátékkal elütni az időt, vagy néha videójátékozok neten keresztül a barátokkal.

Mik a jövőbeli céljaid, tervezed-e esetleg, hogy visszatérsz a DAC-hoz?

Most, a téli szünet során megkeresett a DAC, de nem sikerült az átigazolás. Továbbra is várom, mikor lesz lehetőségem bemutatkozni hazai környezetben, viszont ne felejtsük el más csapatok is vannak akik szóba jöhetnek.

Minden futballista szeretné hazáját képviselni a válogatottban. Te hogyan állsz ehhez a kérdéshez, remek őszi szereplésed után vártál-e esetleg behívót?

Remélem egy nap eljön a lehetőség, és magamra ölthettem a címeres mezt. Nem vártam behívót a sikeres őszi szezon után, reálisan gondolkodom, még sok munka vár rám. Szintet kell lépnem, hogy szóba kerüljek a csaptnál.

Eddigi karrieredben ki volt a legnagyobb hatással rád, ki adta neked a legtöbbet a fejlődésedben?

Minden edzőm hatással volt rám. A győri utánpótlás-edzők tudták kihozni eddig belőlem a maximumot.

Végezetül a felvidéki szurkolóknak mit üzennél?

A felvidéki szurkolóknak talán annyit, hogy le a kalappal az előtt, amit hétről hétre csinálnak mind hazai, mind idegenbeli mérkőzések alatt. A játésoknak öröm ilyen buzdítás mellett futballozni, és talán majd egyszer együtt is örülhettünk a sikereknek!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »