IV. Béla-emléknap Tornagörgőn

IV. Béla-emléknap Tornagörgőn

A Rákóczi Szövetség tornagörgői szervezete 2022. június 11-én rendezte meg a IV. Béla-emléknapot. Az emlékműavatással egybekötött megemlékezés a helyi alapiskolások műsorával kezdődött.

A kultúrműsorban fellépett Kovács Kitti és Keller Béla, akik énekhangjukkal varázsolták el a résztvevőket, majd elhangzott Tompa Mihály Galamboskő című verse Németh Klára és Lengyel István előadásában.

„Valami azonban mégiscsak van, amitől egy nemzet, egy nemzetrész felül tud emelkedni a sérelmein, amikor nem az számít, mennyire vagyunk szétszórva, ha egy láthatatlan kötél összeköt, amikor érezzük a másikban a sorstársat, a kirekesztett magyart, akkor kellenek, akik segítenek felemelni a fejünket és bátran vállalni küldetésünket – magyarságunkat. Adósságunk rójuk ma le az emléktábla leleplezésével, amelyen IV. Béla sírversének töredéke látható” – hangsúlyozta Tankó László, Tornagörgő polgármestere ünnepi köszöntőjében. Majd ismertette az emlékmű gondolatát és küldetését, hogy a közösség a magyar nemzeti ünnepekre méltó helyen emlékezhessen.

Szántai Lajos művelődéskutató szerint a táblán szereplő sorok a legszebb és a legnagyobb üzenettel bíró sorai IV. Béla terjedelmes sírversének. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy amennyiben „1241. április 11-én, éjszaka IV. Béla elveszítette volna a fejét, ha kétségbeesett volna, ha úgy gondolta volna, hogy minden elveszett, akkor egy ilyen ünnepséget a Kárpát-medencében nem lehetne 2022-ben megtartani. Időnként változik a sötétségnek és világosságnak e világi aránya, régen több volt a fény, ma több a sötétség. De a nagy sötétségben elég egyetlen egy kis mécses, vagy egyetlen kis gyertya, és az a fény nagyon messzire tud világítani.”

Hírdetés

A leleplezést követően a történelmi egyházak képviselői, Nagy Enikő református lelkipásztor és Balázs Patrik katolikus plébános szolgáltak és hirdettek igét. „Történelmünk során sok veszteség, kudarc, de kitartás és öröm is jellemezte nemzetünket, a magyarságot. A nehézségek egyéni és nemzeti szinten is utolérnek mindannyiunkat. Történelmünk nagy alakjaira méltán emlékezhetünk, ha a hozzáállásukat példaként visszük tovább. Ez a mi felelősségünk, hogy az emlékezés mellett bennünk is tovább éljen az a szellemiség, a szabadulás utáni vágy, melyről nemcsak beszélnünk kell, de annak megfelelően élnünk is” – hangzott el.

Az ünnepség a helyi Közösségi Házban és környékén folytatódott, ahol Szántai Lajos tartott történelmi előadást IV. Béláról. A Felföldi Dalia Iskola a magyar harcművészettel ismertette meg az érdeklődőket, végezetül pedig a Szelindek Együttes régi világzene- és táncbemutatójával ért végett a délután.

„Csalfa lapult, szent béke virult, becsület vala ottan” – kívánom, hogy ez a sírvers legyen mottója minden embernek a jövőben! Isten minket így segéljen!” – zárta a rendezvényt és mondott köszönetet a község polgármestere.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »