Itt vannak a Bartók-év fesztiváljai

A Nemzetközi Bartók-szeminárium és -fesztivál programjainak központi eleme idén a nő lesz.

Szakmai berkekben nem vitás, hogy hazánk egyik legnagyobb presztízsű fesztiválja az immár 31. alkalommal meghirdetett Nemzetközi Bartók-szeminárium és -fesztivál, amely mesterkurzusaival a világ minden tájáról Szombathelyre vonzza a tehetséges fiatal muzsikusokat. Ezúttal tizennyolc ország képviselteti magát: Európa mellett Dél-Koreából Izraelből, Mexikóból és az Egyesült Államokból érkeznek a vendégfellépők. A szemináriumokat Gilbert Varga, Yinam Leef, Mocsári Károly, Kelemen Barnabás és Komlósi Ildikó vezeti.

A Bartók-életmű köré szervezett program központi eleme idén a nő lesz, elsősorban a Két arckép című darab jubilálása okán, amelyet hatvan éve mutattak be először. Persze a fesztivál jóval több egy koncertsorozatnál, nemcsak a kiváló kurzusok miatt, hanem mert igazi összművészeti programjával a teljes Bartók utáni kortárs művészet keresztmetszetét felöleli, legalább jelzésértékűen. Ennek kapcsán kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás, a hat alkotó műveinek ihletője is a nő.

Ha már a Két arckép kiemelt jelentőséget kap, illendő módon ezzel a művel kezdődik a hivatalos nyitókoncert programja is holnap este nyolc órakor a Bartók-teremben, ezen az estén Kocsis Zoltán vezényli a Savaria Szimfonikus Zenekart, akik a Kelemen Barnabás szólójával elhangzó említett opusz mellett Debussy Jeux és Kodály Galántai táncok című művét is megszólaltatják, illetve Falvai Katalin zongoraművész közreműködésével előadják Bartók 3. zongoraversenyét.

Az egy hétig tartó fesztivál programjának kiemelkedő koncertje lesz Kokas Katalin és Kelemen Barnabás közös hétfői Bartók-estje, Komlósi Ildikó kedden dalestet ad Balog Józseffel, szerdán pedig a Savaria Szimfonikus Zenekar kamarakoncertjén többek között a zeneszerzéskurzus profeszszorának, Yinam Leefnek egy műve hangzik el: az Impro’s Imprint című darabot Bartók Improvizá-ciók magyar parasztdalokra című műve inspirálta. A kínálatot jazzkoncert és népzene, illetve gyermekprogramok színesítik.

Eközben már tegnap óta javában zajlik Debrecenben a 27. alkalommal megrendezett Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál, amelyen tizenkét ország húsz kórusa vesz részt. A Gulyás György karnagy által alapított, 1961 óta futó verseny az 1945 után keletkezett, kortárs kórusművekre fókuszál, és ebben a kategóriában a világ egyik legjelentősebb rendezvénye. Mivel kórusversenyt a szervezők szeretnék a debreceniekhez közelebb vinni, az utcákon, a templomokban és a város közösségi terein villámkoncertek lesznek, de tartanak jótékonysági hangversenyeket kórházakban, idősotthonokban is. A nyitó és a nagydíjas hangversenyt, valamint a zárókoncertet a Bartók rádió élőben közvetíti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »