Itt egy újabb „whiskys”! Az erzsébetvárosi önkormányzati cég piti ügyvezetője egy üveg italt kért egy bérleti szerződés átírásáért

Itt egy újabb „whiskys”! Az erzsébetvárosi önkormányzati cég piti ügyvezetője egy üveg italt kért egy bérleti szerződés átírásáért

Itt egy újabb „whiskys”! Az erzsébetvárosi önkormányzati cég piti ügyvezetője egy üveg italt kért egy bérleti szerződés átírásáért

Ferenczy László ügyvezető. Annak az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft-nek az ügyvezetője, amelyet azzal a céllal alapítottak, hogy a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata tulajdonát képező piacok üzemeltetésével, azok helyiségeinek, elárusítóhelyeinek bérbeadásával kapcsolatos feladatokat ellássa, a piacokat hasznosítsa. A gazdasági társaság a kerületi önkormányzat tulajdonában áll. Erzsébetvárosban azt beszélik, hogy Ferenczy fontos ember. Nagyon fontos ember. Állítólag több szálon kötődik dr. Bajkai István fideszes országgyűlési képviselőhöz, az Orbán-család ügyvédjéhez, aki 2014 októberétől 2018 májusáig a kerület alpolgármestere volt. Ferenczy ennek ellenére nem tudja, hogyan kell viselkedni egy önkormányzati cég vezetőjének.

2017 februárjában a Klauzál téri Vásárcsarnokban árusító asztalokat bérlő egyik kereskedő úgy döntött, befejezi a működést a piacon. Egy szabolcsi vállalkozó átvette volna az asztalokat, vállalva azok bérleti díjának megfizetését az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. részére. Az ügyben több egyeztetés is lezajlott a férfi, valamint a vásárcsarnokot működtető társaság ügyvezetője, Ferenczy László között.

Az egyik alkalommal – miután a piacüzemeltetési kft. jelen levő ügyvédje felsorolta, milyen cégpapírokat kell benyújtania a leendő bérlőnek a bérleti szerződés átírásához, majd egy beérkező telefonhívás miatt hirtelen távozott a beszélgetés helyszínéről – Ferenczy László ügyvezető ezzel egészítette ki az elhangzottakat: „meg egy üveg whiskyt az ügyvédemnek, amiért megírja a szerződést, én már odaadtam neki”.

A 2017. február 17-én, rejtett technikával készült hangfelvétel tanúsága szerint az önkormányzati társaság ügyvezetője odáig süllyedt, hogy egy üveg italt tarhált a cég leendő szerződéses partnerétől, aki bérleti díjat fizetett volna azért, hogy zöldárut árusíthasson a vásárcsarnok területén – és akivel korábban talán két alkalommal beszélt. „Természetesen” nem magának, hanem az „ügyvédjének”, aki valójában az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. ügyvédje, és a megbízási díját közpénzből fizeti a kerületi önkormányzat. Apró csavar a történetben, hogy az „elvárt” whiskyt Ferenczy – legalábbis állítása szerint – már azt megelőzően odaadta a jogi képviselőnek, hogy a leendő bérlő közölte vele a döntését: átveszi az árusító asztalok bérlését. Így tehát az italt nem az ügyvédnek, hanem az ügyvezetőnek kellett volna átadni.

Ezt jogi nyelven úgy nevezik: jogtalan haszonszerzés.

Hírdetés

A leendő bérlő elektronikus levélben fejezte ki a felháborodását az önkormányzat vezetőinek. Ebből kiderült, Ferenczy nem csak a reménybeli, hanem a korábbi bérlőtől is kért egy üveg italt a bérleti szerződés átírásáért.

Idézet T. Sz. leveléből: „(…) amikor az egyeztetésen közölte az igazgató, hogy egy üveg whiskyt kell vennem a csarnok ügyvédjének azért, hogy átírja a szerződést, akkor leestem a székről. Utána beszéltem újra Gáborékkal (az előző bérlő – szerk.) a történtekről, akik szóltak, hogy nekik is egy üveg italt kellett volna adni. Hogy mennek itt a dolgok? Italt kell vennem az ügyvédnek? A következő megbeszélésen ott volt Virág ügyvéd úr is. A megbeszélés közben, amikor az ügyvéd felállt és kiment, az igazgató közölte, hogy a whiskyt ő már odaadta az ügyvédnek  – szóval majd neki adjam. (…) Az üzlethelyiség bérlésért mit kell adni: rekesz pezsgőt vagy fél disznót? Nem értem és sehol az országban ilyet nem tapasztaltam, az arrogáns pökhendi stílusról, illetve a káoszról már nem is beszélek.” 

Az önkormányzat nem hagyta válasz nélkül a panaszt:

„Tisztelt Uram!

Az alábbi bejelentése kapcsán kérem jelenjen meg az Erzsébet körút 6. szám alatti Polgármesteri Hivatalban 2017. február 27-én hétfő, 10 óra 30 perckor Dr. Bajkai István alpolgármester úr szobájában.”

Annak a dr. Bajkai Istvánnak a „szobájában”, aki 2012. október 10. naptól 2017. december 14. napjáig – tehát alpolgármesteri megbízatása időszakában is – annak a Belize-ben bejegyzett Simonds Corp. nevű offshore cégnek volt a kézbesítési megbízottja, amely tulajdonosa volt a Százados úti Ingatlanfejlesztő Kft-nek. A Simonds Corp. tulajdonosa, valamint a Százados úti Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője a „whiskys” Ferenczy László felesége, Ferenczyné Király Erika.

A Privatkopo.hu-nak nincs tudomása arról, hogy az italtarhálásnak bármilyen következménye lett volna Ferenczy Lászlóra nézve.

T. Sz. azonban visszalépett, nem kötött bérleti szerződést az árusító asztalokra.

A bűnügyi portál megkereste Vattamány Zsolt polgármestert, azt tudakolva, hogy a történtek feltárása céljából az önkormányzat illetékesei folytattak-e vizsgálatot, amennyiben igen, az milyen eredménnyel zárult, továbbá: morálisan alkalmasnak tartja-e Ferenczy Lászlót az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. vezetésére?

Erzsébetváros első embere a cikk megjelenéséig nem reagált.

(A Privatkopo.hu a következő hetekben cikksorozat keretében foglalkozik Ferenczy László üzleti módszereivel, gazdasági sikereivel, felvillantva élettörténetének fontosabb eseményeit, magyarázatot keresve arra: miért tartják őt „nagyon fontos embernek”.)


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »