Itt az újabb lökés felfelé: Franciaország is kevesebb gázt kap a Gazpromtól

Itt az újabb lökés felfelé: Franciaország is kevesebb gázt kap a Gazpromtól

Kedden az orosz Gazprom energiavállalat értesítette a francia Engie SA gázimportőrt, hogy keddtől csökkentik a gázszállítás volumenét, mert “egyes szerződésekkel kapcsolatosan nézeteltérések merültek fel” – írja a Bloomberg.

A bejelentésre azután került sor, hogy Elisabeth Borne, francia miniszterelnök hétfőn energiatakarékosságra szólította fel a vállalkozásokat, “különben télen fogyasztási korlátozásokra kerülhet sor, ha Oroszország leállítja a gázszállítást” megtorlásul az Ukrajnának nyújtott európai támogatásért.

Közben az Electricite de France SA elöregedő atomreaktorainak a szokásosnál jóval nagyobb számú kiesése az energiapiacot is megterheli, és már nem csak a gázárak de a villanyáram árai is rekordokat döntögetnek.

Hírdetés

A Bloomberg szerint az európai országok már az orosz energiaforrásoktól való függőség leépítése érdekében terveket dolgoznak ki az energiaforrások “adagolására”.

A francia gáztárolók 90 százalékban telítettek, de ez csak az éves fogyasztás negyedére elegendő. Ugyanakkor Franciaország csak 15 százalékban függ az orosz gáztól, így katasztrofális kiesést a Gazprom nem tud okozni – de súlyos gazdasági károkat azért igen.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »