Itt az európai jóváhagyás: az 5-11 éves gyerekeket is oltanák Pfizerrel

A Pfizer–BioNTech vakcináját javasolja oltásra az 5–11 éves gyerekeknek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP). A szervezet még októberben kezdte el tanulmányozni a gyártó által benyújtott dokumentumokat, mostani döntését pedig csütörtöki rendkívüli ülésén hozta meg.

A vakcinát innentől a teljes Európai Unióban, köztük Magyarországon is használhatják majd az érintett korosztályban, amennyiben az uniós tagállamok hatóságai is így döntenek. A végső döntést az Európai Bizottság fogja meghozni az ügyben.

Hírdetés

Az EMA által közzétett közlemény szerint az 5–11 évesek számára beadható Comirnaty dózisa kisebb, mint a felnőtteké. A gyerekek ugyanis 10 mikrogrammnyit kapnak majd a felnőttek 30 grammja helyett. Az oltásból két dózist adnak be nekik, ezek felvétele között három hét az eltérés.

Az Amerikai Élemiszer- és Gyógyszeripari Ügynökség (FDA) még október végén engedélyezte a a Pfizer–BioNTech 5–11 éves korosztálynak fejlesztett, koronavírus elleni vakcináját. Az oltások után csak enyhe mellékhatásokat tapasztaltak a beoltottak, írja az Index.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »