Itt az erdei gyümölcsök és gombák szezonja, két kilóig szabad a vásár

Itt az erdei gyümölcsök és gombák szezonja, két kilóig szabad a vásár

A Pilisi Parkerdő őszi gyümölcsei közül a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som valóságos vitaminbomba. Annak sincs akadálya, ha valaki nem csak megkóstolni szeretné ezeket, hanem haza is vinne belőlük – de csak óvatosan!

Az ősz beköszöntével érik a berkenye, valamint a húsos som, a csipkebogyó, a fekete bodza, a galagonya, a kökény, a sóskaborbolya, de akár a vadalma és vadkörte is ide sorolható. Közülük egynéhány kifejezetten fogyasztásra is ajánlott, például a csipkebogyó, ha már megcsípte egy kissé az őszi dér, amitől a savanykás íz helyett már-már az édes dominál. Mártást és lekvárt egyaránt készíthető belőle, de elsősorban a magas C-vitamin forrása miatt ajánlott, ami ebben az időszakban elengedhetetlen.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvokivője megerősítette, mint minden állami erdőgazdasági területen, így náluk is szedhetők az említett gyümölcsök saját felhasználásra, de

fejenként csak két kilogramm.

Hírdetés

Aki mégis nagyobb mennyiséget szeretne akár hazavinni, akár árusítani, annak az erdőgazdálkodó engedélyére van szüksége a gyűjtéshez.

A hűvösebb idő beálltával a gombaszezon sem ér véget: a nyár folyamán termő ízletes vargányát ősszel – mások mellett – a nagy őzlábgomba „váltja”, amelyet elsősorban rántva ajánlott fogyasztani. Mészáros Péter azonban óvatosságra intett, mert könnyű összekeverni a vörhenyes őzlábgombával, ami viszont mérgező. Ezért ami a kosárba kerül,

azt érdemes bevizsgáltatni gombaszakértővel.

Hasonlóan érdekes, szintén késő ősszel megjelenő gombafaj a korhadéklakó késői laskagomba, amely elhalt fák tönkjén található meg. Nagyon ízletes, magas tápanyagtartalmú fajról van szó, ami akár kiváló hozzávalója lehet a tojásos gomba receptjének. De a lilatönkű pereszkére is érdemes lehet odafigyelni – tette hozzá a szóvivő.

Nyitókép: Pixabay.com

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »