Itt a nemsemleges számítógéphang, hogy ne káromolj női számítógépeket

A virtuális asszisztensek, beszédben kommunikáló tanácsadó rendszerek géphangjainak fejlesztése során  mindeddig senkiben sem merült fel, hogy “nemsemleges” vagyis olyan hangot állítsanak elő, amelyről nem lehet vagy nehéz eldönteni, hogy férfi vagy női hang valójában. Talán azért sem, mert pszichológiai tesztek azt mutatják, hogy a női hangot megnyugtatóbbnak érzik a felhasználók, még a rendszer problémás kezelhetősége esetén is és egyszerűen alapvetően népszerűbbek a női hangon megszólaló alkalmazások. A Férfihang.hu természetesen nem enged az ilyen trendeknek; ragaszkodunk az identitásunkhoz: ha a cikkek elején megtalálható “Cikk felolvasása” gombra kattintanak olvasóink, akkor természetesen egy férfihangot hallhatnak és ezen nem is kívánunk változtatni, amíg a rendszer fejlesztői biztosítják ezt a lehetőséget, amit azért szükséges leszögezni, mert alapjelenség, hogy a férfihangokat hanyagolni szokták az alkalmazásfejlesztők a fentebb említett trendek szerint.

Nem régen a nemiség problémáival foglalkozó LMBTQ aktivisták és marketing szakemberek hatására a mérnökök egy csoportja elkészítette a személyi asszisztensekhez alkalmazható első nemsemleges hangot, amely a Q nevet kapta. A megvalósítás során azt a megoldást alkalmazták, hogy a hangot alkotó harmonikusokat 150 Hertzes hangmagasságra állították be, ami éppen a két nemre jellemző értékek között félúton helyezkedik el. A hangot tesztelhetjük a számítógépes alkalmazás saját weboldalán. A képernyőre kattintva majd a megjelenő “Move me” feliratú buborékot fel-le mozgatva hallhatjuk, hogy miként lesz nőiesebb vagy férfiasabb a hang pusztán a hangmagasság megváltoztatásával. Hogy menyiben tűnik nemsemlegesnek a középérték és hogy mennyire elegendő egy ilyen megoldás ahhoz, hogy valóban “nemsemleges” hangot kapjunk, azt döntse el mindenki maga.

Hírdetés

A virtuális asszisztensek hangjáról szóló problémafelvetés egyébként nem új keletű. Feminista aktivisták korábban sérelmesnek találták, hogy a virtuális asszisztensek női hangon szólalnak meg. Véleményük szerint ez egyrészt rögzíti azt a káros társadalmi vélekedést, hogy az otthoni teendők, asszisztensi feladatok elvégzése női feladat. Mindez szerintük ráadásul a “láthatatlan munka” kategóriájába esik, amiért a nőket sem elismerés, sem díjazás nem illeti meg. Itt közbevethetjük, hogy Dr. Warren Farrell férfijogi aktivista társadalomkutatása rámutatott, hogy a férfiak is rendkívül nagyszámú rejtett munkát végeznek a háztartásokban, amelyeket többnyire vagy szórakozásként (például családi autó karbantartása, otthoni célú barkácsolás, stb…) vagy egyszerű férfikötelességként (személyvédelem, tehermozgatás, stb…) tüntet fel a társadalom. Mindenesetre a feministák szerint az mindenképpen tarthatatlan, ha a virtuális asszisztensek például a kurvázásra, ribancozásra csak annyit reagálnak, hogy “köszönöm a visszajelzést”. Tűrhetetlennek gondolják, hogy “nőkkel” így beszéljenek, ez ellentétes a nők és a feminizmus érdekeivel. Véleményük szerint mindezek egyáltalán nem elhanyagolható kérdések, mivel az Alexa virtuális asszisztensből több tízmillió darabot értékesítettek az elmúlt években, és a szintén női hangon megszólaló Siri akár hozzávetőleg egymilliárd ember zsebében is ott lapulhat.

Tudhatjuk, hogy a feminista hisztirohamoknak és lejáratási technikáknak nehéz ellenállniuk a nagyvállalatoknak, ha el akarják kerülni az üzletvesztést, ezért előbb-utóbb még a legnagyobb feminista kreténségnek is engedni szoktak. Az Amazon nyilvánosan nem jelentette be a változtatásokat, a viszont a tesztek során tapasztalt változások hatására elismerték, hogy módosításokat hajtottak végre az algoritmus reakcióin. Ezentúl ha  valaki nem megfelelően szól az Alexához, akkor azzal igyekeznek őt leszerelni, hogy az alkalmzás kijelenti, hogy nem érti a felhasználó közlendőjét illetve, hogy nem áll módjában válaszolni. Kijelentésük szerint ezzel vehetik a “nőellenes tartalmú” párbeszédek kibontakozásának is. Alexa ezután nem köszöni meg a szexuálisan túlfűtött “beszólásokat” sem. Az alkalmazás ráadásul egyértelműen feministának vallja magát, és ha erre rákérdeznek, kijelenti: “feminista vagyok, mint mindenki, aki azt gondolja, hogy át kell hidalni a társadalmi egyenlőtlenségeket férfiak és nők között”. Azonban az Amazon abba már nem akart beleállni, hogy az Alexa a feminizmust képviselve esetleg nyílt konfrontációt is vállaljon a szexista vagy erőszakos felhasználóval szemben . Mint mondták, az eszköz különféle világnézetű és politikai meggyőződésű emberek otthonában kerülhet alkalmazásra, amire tekintettel más változtatásokat nem kívánnak eszközölni. Kérdés, hogy a feministák is beérik-e ennyivel.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »