Itt a madáretetési szezon, fontos figyelmeztetésekkel

Itt a madáretetési szezon, fontos figyelmeztetésekkel

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívja a figyelmet: csak az énekesmadarakat szabad, a vízimadarakat továbbra is tilos etetni!

Megkezdődött a 130. madáretetési szezon Magyarországon. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője részletesen mesélt a szezon történetéről és a madáretetők ajánlott tartalmáról.

“A legrégebbi könyv, amiben szó esik a madáretetésről, 1890-ből származik. A lakossági madárvédelem elterjedése a XIX. század legvégére tehető” – magyarázta a szóvívő.

Hírdetés

“Érdemes tisztázni, hogy nem azért etetjük az énekesmadarakat, hogy életben maradjanak, hanem hogy közel csaljuk őket és gyönyörködjünk bennük. Persze ha már itt vannak, akkor általában összeszedik a gyommagvakat és a kiskerti kártevő rovarokat is” – részletezte Orbán.

Elmondása szerint két dolgot igazán érdemes kitenni

a madarak számára: vizet (amit célszerű napközben cserélni, mivel reggelre befagy) és fekete napraforgómagot, esetleg kölessel vagy mákkal keverve. Gyümölcsök közül az alma ajánlott.

Arra a kérdésre, hogy a vízimadarakat miért tilos télen is etetni, Orbán Zoltán azt válaszolta: a vízimadarak életmódja más, mint az énekesmadaraké, ha etetjük őket, akkor néhány nap alatt kikapcsol a túlélési ösztönük. Anélkül pedig a vízimadarak nem húzódnának délebbre, és belefagynának a vízbe a hideg téli időszakban, tömeges pusztulást okozva.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »